Κλείσιμο

Ιράκ: 27 παραστρατιωτικοί σιίτες νεκροί από επίθεση καμικάζι

Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 27 σιίτες παραστρατιωτικούς μαχητές στα προάστια της πόλης Τζουρφ αλ Σάχαρ του Ιράκ σήμερα, από όπου οι δυνάμεις των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας απώθησαν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το Σαββατοκύριακο, είπαν πηγές του στρατού και της αστυνομίας.

Ο δράστης της επίθεσης οδηγούσε ένα τετρακίνητο όχημα Χάμβι, που πιθανόν είχε κλαπεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα, παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 60 σιίτες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι βοήθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν την πόλη, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα προς νότον.

Η διατήρηση του ελέγχου της Τζουρφ αλ Σάχαρ θεωρείται κρίσιμη για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατάφεραν εντέλει να απωθήσουν τους σουνίτες αντάρτες έπειτα από μήνες μαχών.

Η εξέλιξη επιτρέπει δυνητικά στις ιρακινές δυνάμεις να εμποδίσουν τους σουνίτες τζιχαντιστές να πλησιάσουν περισσότερο στη Βαγδάτη, ενώ αποκόπτει επίσης τη σύνδεση με τα προπύργιά τους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ και αποτρέπει την παρείσφρησή τους στον κυρίως σιιτικό νότο του Ιράκ.

Η οργάνωση έχει απειλήσει να εισβάλει στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων και σιίτες παραστρατιωτικοί, οι οποίοι αναμένεται να προβάλουν σθεναρή αντίσταση εάν η πρωτεύουσα απειληθεί.




Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters