Τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν για αμερικανούς πεζοναύτες και Βρετανία

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων αμερικανών πεζοναυτών και των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, 13 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Οι πεζοναύτες παρέδωσαν την τεράστια βάση Camp Leatherneck (Καμπ Λέδερνεκ) στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο βρετανοί στρατιώτες παρέδωσαν το γειτονικό Camp Bastion (Καμπ Μπάστιον).

Η παράδοση των δύο στρατοπέδων έρχεται τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της αποστολής της διεθνούς συμμαχίας ISAF στο Αφγανιστάν, στα τέλη του 2014. Αφγανιστάν και ΗΠΑ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για την παραμονή διεθνών δυνάμεων στη χώρα και μετά την απόσυρση της ISAF.

Βάσει της συμφωνίας, στο Αφγανιστάν αναμένεται να παραμείνουν περίπου 12.500 ξένοι στρατιώτες, εκ των οποίων 9.800 Αμερικανοί, για να εκπαιδεύσουν και να συνδράμουν τις αφγανικές δυνάμεις.

Η αστερόεσσα και ο ούνιον τζακ κατέβηκαν από τα ιστία τους και διπλώθηκαν για τελευταία φορά, 13 χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν που σηματοδότησε την αρχή του πλέον μακροχρόνιου πρόσφατου πολέμου των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 2.349 ένστολους στο Αφγανιστάν. Η Βρετανία θρηνεί 453 νεκρούς στρατιωτικούς.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ