Νίκες κατά των τζιχαντιστών κοντά στη Βαγδάτη και στο βόρειο Ιράκ

Τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Τζουρφ αλ-Σακχάρ, κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, την οποία είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέκτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο ανώτεροι τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο πλήρης έλεγχος της πόλης θα επιτρέψει στις ιρακινές αρχές να αποτρέψουν τους τζιχαντιστές από το να πλησιάσουν περισσότερο στην πρωτεύουσα και να διατηρήσουν την επαφή με τα προπύργιά τους στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, αλλά και να παρεισφρήσουν στον κυρίως σιιτικό νότο.

Την ίδια στιγμή, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζούμαρ και αρκετά γειτονικά χωριά που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κούρδος αξιωματούχος στη Ζούμαρ δήλωσε στο Reuters ότι οι δυνάμεις των ανταρτών πεσμεργκά προήλασαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην πόλη από πέντε διαφορετικά σημεία, ύστερα από τα αεροπορικά πλήγματα της διεθνούς συμμαχίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Οι κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters, συνάντησαν σφοδρή αντίσταση προτού επικρατήσουν.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από αέρος

Είκοσι-δύο (22) αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε την Παρασκευή και το Σάββατο κατά στόχων του ΙΚ στο Ιράκ ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτηθεί, υπό τις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των Ισλαμιστών.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στόχοι των επιδρομών ήταν μονάδες, κτήρια, οχήματα και θέσης μάχης των εξτρεμιστών.

Οι περισσότερες επιδρομές είχαν ως στόχο την περιοχή του στρατηγικού φράγματος της Μοσούλης, την πόλη της Φαλούτζα, που αποτελεί προπύργιο των ισλαμιστών στην επαρχία Ανμπάρ και την βόρεια πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, την Πέμπτη και την Παρασκευή η συμμαχική αρμάδα πραγματοποίησε έξι επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ και στη Συρία.

Όλες έπληξαν στόχους στην περιοχή της πόλης Κομπάνι, στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου συνεχίζεται η μάχη μεταξύ κούρδων ανταρτών και τζιχαντιστών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters