Ιράν: Εκτελέστηκε η γυναίκα που σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της

Εκτελέστηκε δια απαγχονισμού η 26χρονη Ιρανή που είχε καταδικασθεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε θανάσιμα άνδρα που, σύμφωνα με την ίδια, προσπαθούσε να τη βιάσει, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

H 26χρονη Ρεϊάνεχ Τζαμπαρί εκτελέστηκε σε φυλακή της Τεχεράνης παρά τη διεθνή εκστρατεία που ζητούσε να ακυρωθεί η θανάτωσή της. Η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει την καταδικαστική απόφαση, αναφέροντας πως βασίστηκε σε κάκιστη αστυνομική έρευνα. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ζητήσει νέα δίκη για τη νεαρή κοπέλα.

Η Τζαμπαρί είχε συλληφθεί το 2007, τότε 19 ετών, για τη δολοφονία του 47χρονου Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί, πρώην υπάλληλου του υπουργείου Πληροφοριών και Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, τον οποίο μαχαίρωσε θανάσιμα όταν, σύμφωνα με την ίδια, προσπάθησε να τη βιάσει.

Σύμφωνα όμως με ιατρική έκθεση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, ο 47χρονος χειρούργος μαχαιρώθηκε πισώπλατα και το έγκλημα ήταν αποτέλεσμα προμελέτης.

Βάσει της ιρανικής νομοθεσίας, ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η 26χρονη την αγχόνη ήταν να τη συγχωρέσει η οικογένεια του θύματος πριν την εκτέλεσή της.

ΟΙ δικαστικές Αρχές είχαν δώσει πολλές προθεσμίες στους συγγενείς του δολοφονηθέντος για να δώσουν χάρη στη νεαρή κοπέλα, όμως αυτοί αρνήθηκαν, ζητώντας από την Τζαμπαρί να «πει την αλήθεια» για το έγκλημα.

Η μητέρα της 26χρονης επιβεβαίωσε την εκτέλεση της κόρης της μιλώντας στη BBC. προσέθεσε πως της είχε επιτραπεί να επισκεφτεί την 26χρονη για μια ώρα την Παρασκευή.

Στη σελίδα της εκστρατείας κατά της εκτέλεσής της στο Facebook ανέφερε «Αναπαύσου εν ειρήνη»., ενώ αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία.

Μετά την εκτέλεση, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών «σοβαρές ανησυχίες για τη τη δίκαιη έκβαση» της δίκης της, συμπεριλαμβανομένων «αναφορών για ομολογίες υπό μεγάλη πίεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Βρετανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ να δηλώνει πως «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν το Ιράν να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τη διεθνή κοινότητα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ