Τουρκία: Σε συναγερμό 5 προξενεία στην Κων/πολη - Eπιστολές με ύποπτο περιεχόμενο

Τα προξενεία του Βελγίου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση συναγερμού αφότου παρέλαβαν φακέλους που περιείχαν μια ύποπτη σκόνη.

Δεκαέξι άνθρωποι
εκτέθηκαν σε αυτήν τη σκόνη και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση «ως προληπτικό μέτρο» ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Μέλη της τουρκικής αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (Afad) διεξήγαγαν έρευνες στα προξενεία των ΗΠΑ και της Γαλλίας όπως και στα προξενεία του Καναδά, της Γερμανίας και του Βελγίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργαστηριακές εξετάσεις και δειγματοληψία της κίτρινης σκόνης που περιείχαν οι φάκελοι αυτοί, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου.

Μόνο ένας άνθρωπος, που εργάζεται στο προξενείο του Καναδά, «εκτέθηκε απευθείας» σε αυτήν την ουσία καθώς άνοιξε τον φάκελο σύμφωνα με την Afad.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τα μέλη ομάδων των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων με προστατευτικές στολές να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα των κτιρίων.

«Το αμερικανικό γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρέλαβε έναν φάκελο που περιείχε μια ύποπτη σκόνη» ανέφερε το προξενείο στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου προσέθεσε ότι οι αμερικανικές και τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες.
Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι μια κίτρινη σκόνη, η σύσταση της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί, βρέθηκε σε έναν φάκελο που παραδόθηκε στο προξενείο του Καναδά, το οποίο στεγάζεται στον 16ο όροφο ενός κτιριακού συγκροτήματος στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η τουρκική αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι όσοι ήλθαν σε επαφή με την ουσία στο προξενείο του Καναδά απομακρύνθηκαν από τον όροφο «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιμόλυνσης».

Η ουσία στάλθηκε σε εργαστήριο στην Άγκυρα προκειμένου να αναλυθεί, επισήμανε η τουρκική αυτή υπηρεσία.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τη Δευτέρα, προσέθεσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο ανέφερε ότι όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε από τα γραφεία του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη• δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι ένα «ύποπτο αντικείμενο» παρελήφθη εκεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι το προξενείο της χώρας παρέλαβε επίσης έναν φάκελο με ύποπτο περιεχόμενο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Παραλάβαμε έναν φάκελο που μοιάζει με εκείνους που παρελήφθησαν και στα άλλα προξενεία όμως δεν τον ανοίξαμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική πρόξενος της Γαλλίας Μιριέλ Ντομενάς.

«Εξετάσεις διενεργούνται όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε σε αυτό το στάδιο ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη ουσία» προσέθεσε η ίδια.

Τα προξενεία έκλεισαν για σύντομο διάστημα για τους πολίτες. Σύμφωνα με το τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ειδικές ομάδες της Afad που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση χημικών και βακτηριολογικών απειλών διεξήγαγαν έρευνες σε μια περιοχή της συνοικίας Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης.

Ο συναγερμός αυτό τίθεται σε ισχύ την ώρα που πολλές χώρες της Δύσης έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών που έχει εκτοξεύσει η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον των χωρών που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ