Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφθώ το Φανάρι για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια

Την ελπίδα του πως με την επίσκεψή του στο Φανάρι θα «ξεπεραστούν τα εμπόδια που ακόμη χωρίζουν καθολικούς και ορθόδοξους», εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος, συναντώντας σήμερα, στο Βατικανό, τα μέλη του θρησκευτικού ιδρύματος Orientale Lumen Foundation in America.

Ο ποντίφικας θα επισκεφθεί επισήμως την 'Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου και θα συναντηθεί του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τις 28 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

«Η επίσκεψη του Επισκόπου Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η νέα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το πρόσωπό μου θα αποτελέσουν απτές ενδείξεις της βαθιάς σχέσης που ενώνει τις αποστολικές έδρες της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης και της βούλησης να ξεπεράσουμε, μέσα σε αγάπη και αλήθεια, τα εμπόδια που ακόμη μας χωρίζουν», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας πρόσθεσε, επίσης, ότι η διάσταση της εσωτερικής ανανέωσης «είναι βασικής σημασίας για να πορευθεί κανείς το δρόμο που οδηγεί στην επανασυμφιλίωση και την πλήρη κοινωνία ανάμεσα σε όλους τους πιστούς του Ιησού».

Σύμφωνα με τον ποντίφικα, «δεν νοείται πραγματικός οικουμενικός διάλογος, χωρίς μια μεγαλύτερη διάθεση προς την εσωτερική ανανέωση και την αναζήτηση μεγαλύτερης προσήλωσης και πιστότητας προς τον Ιησού και το θέλημά του».

«Στις 30 Νοεμβρίου ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης (...) θα μηδενίσουν - έστω και για λίγο- την απόσταση εκείνη που υφίσταται και αντέχει εδώ και μια χιλιετία. Μια απόσταση, όμως, η οποία, μετά από την Δεύτερη Βατικανή Οικουμενική Σύνοδο, θεωρείται πως πρέπει να θεωρείται όλο και μικρότερη», ανέφερε, χαρακτηριστικά, το επίσημο ραδιόφωνο του Βατικανού, Radio Vaticana.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ