Δάνειο στην Ουκρανία για προπληρωμή παραδόσεων ρωσικού αερίου εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα τη χορήγηση ενός βραχυπρόθεσμου δανείου στο Κίεβο, ώστε η χώρα να μπορέσει να προπληρώσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Υπάρχει ανάγκη για ένα ορισμένο ποσό βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος συζητήσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κίεβου, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επίλυση της διένεξης σχετικά με τον απλήρωτο από την Ουκρανία λογαριασμό φυσικού αερίου.

Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία και περαιτέρω διαβουλεύσεις έχουν ορισθεί για τις 29 Οκτωβρίου.

Ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έφθασαν σχεδόν σε συμφωνία, αλλά σκόνταψαν στο πώς θα πληρώσει η Ουκρανία προκαταβολικά για τις προμήθειες αερίου τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom, η οποία σταμάτησε την τροφοδοσία του Κιέβου με αέριο, δηλώνει ότι το ουκρανικό χρέος για το αέριο πλησιάζει το ποσό των 4,5 δισ. δολαρίων. Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz έχει σχηματίσει αποθεματικό ύψους 3,1 δισ. δολαρίων σε ειδικό εγγυημένο λογαριασμό για την πληρωμή της προμηθεύτριας της Gazprom, όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της στο πρακτορείο Reuters.

Το Κίεβο υπέβαλε την Τρίτη αίτημα στην Ε.Ε. για μία περαιτέρω πίστωση 2 δισ. ευρώ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters