Οι τζιχαντιστές προέλασαν ξανά στην Κομπάνι της Συρίας, αλλά και στο Ιράκ

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κέρδισαν έδαφος την Πέμπτη γύρω από την Κομπάνι, παρά τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται επί δύο εβδομάδες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ και τις ρίψεις όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης.

Οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν υψώματα δυτικά της πόλης και συνέχισαν την έφοδό τους στις βόρειες συνοικίες στην Κομπάνι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές πιστεύεται πως προσπαθούν να καταλάβουν το φυλάκιο Μουρσιτπινάρ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, από όπου περνάει η μοναδική οδός ανεφοδιασμού της πολιορκημένης πόλης.

Η κατάληψη του φυλακίου αυτού θα απέτρεπε πριν καν φτάσουν την έλευση των ενισχύσεων που αποφάσισαν να στείλουν οι Ιρακινοί Κούρδοι με απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου τους χθες.

Ο Ιντρίς Νασάν, ένας Κούρδος αξιωματούχος στην Κομπάνι, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου οι Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές να σπεύσουν σε βοήθεια της Κομπάνι και ότι οι Πεσμεργκά αναμένεται να «φθάσουν πολύ σύντομα» εκεί.

Οι θέσεις του ΙΚ γύρω από την Κομπάνι αποτέλεσαν τον κυριότερο στόχο των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού, αφότου οι τζιχαντιστές διαπέρασαν την αμυντική περίμετρο της πόλης την 6η Οκτωβρίου.

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η αποφασιστική προσπάθεια των σουνιτών εξτρεμιστών τους εκθέτει και γίνονται στόχοι αεροπορικών πληγμάτων.

Η αεροπορική εκστρατεία συνεχίστηκε και σήμερα, με τέσσερα πλήγματα γύρω από την πόλη, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η CentCom, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ η Τουρκία συνέχισε σήμερα να εκφράζει δυσαρέσκεια για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους οι οποίοι προασπίζονται την Κομπάνι, καθώς θεωρεί πως συνδέονται στενά με τους Τούρκους Κούρδους αντάρτες της αυτονομιστικής, ένοπλης, εκτός νόμου οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας αποτελείται από «τρομοκράτες». Ωστόσο, διεκδίκησε την πατρότητα της ιδέας να σταλούν Ιρακινοί Κούρδοι να ενισχύσουν τους Σύρους Κούρδους μαχητές στην Κομπάνι, κάτι που όπως είπε οι τελευταίοι αρχικά είχαν απορρίψει.

Εξάλλου ο Ερντογάν κατηγόρησε τα κράτη τα οποία συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος έχει αναλάβει δράση εναντίον του ΙΚ, πως το κίνητρό τους είναι το πετρέλαιο, όχι ο ανθρωπισμός.

«Μόλις εμφανίστηκε το ΙΚΙΣ (χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία του Ισλαμικού Κράτους) και άρχισε να απειλεί τα κοιτάσματα πετρελαίου ξεκίνησαν μια άμεση επέμβαση», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Λετονίας όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.
«Η ανησυχία τους είναι το πετρέλαιο, όχι οι άνθρωποι», συνέχισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Παρατηρητήριο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι 553 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού στη χώρα αυτή, που άρχισαν την 23η Σεπτεμβρίου. Ανάμεσα στα θύματα είναι 32 πολίτες, έξι αυτών παιδιά.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, από τα αεροπορικά πλήγματα έχουν σκοτωθεί επίσης 464 μέλη του ΙΚ και 57 μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα. Οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν ξένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισήμανε πως ο απολογισμός των νεκρών ίσως να είναι υψηλότερος, δοθείσης και της δυσκολίας στη συγκέντρωση στοιχείων στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Σε άλλες περιοχές της Συρίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανέκτησαν τον έλεγχο της ελεγχόμενης ως σήμερα από αντάρτες πόλης Μορκ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα. Η Μορκ είχε πέσει στα χέρια ανταρτών την 1η Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος της πόλης είχε επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς να διακόψουν μια κρίσιμης σημασίας οδό ανεφοδιασμού προς βορρά και δύο βάσεις του στρατού στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.

Εξάλλου στο Ιράκ οι τζιχαντιστές του ΙΚ κέρδισαν έδαφος δυτικά της Βαγδάτης, καταλαμβάνοντας μια ακόμη περιοχή στην αλ Άνμπαρ, την επαρχία που πλέον βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον δικό τους έλεγχο.

«Η περιοχή Άλμπου Νιμρ έχει πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των μαχητών» του ΙΚ, δήλωσε ένας κοινοβουλευτικός από την περιοχή, ο Γάζι Νάτζρας.

Οι μάχες ξέσπασαν τα χαράματα και συνεχίστηκαν ως τις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Σάμπαν αλ Ομπάιντι. Σύμφωνα με τον ίδιο ο τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το ΙΚ, το οποίο εξαπέλυσε την 9η Ιουνίου μια εκτεταμένη επιχείρηση και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ, έχει αιχμαλωτίσει και εκτελέσει εκατοντάδες μέλη του στρατού και της αστυνομίας.

Αξιωματούχοι και ηγέτες σουνιτικών φυλών έχουν καλέσει τη Βαγδάτη να ζητήσει από τον διεθνή συνασπισμό να κλιμακώσει την εμπλοκή του στη σύγκρουση στο Ιράκ, στέλνοντας χερσαίες δυνάμεις. Αλλά ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ