Στα ύψη η υποστήριξη των Βρετανών για παραμονή στην ΕΕ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991, πριν από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, βρίσκεται η υποστήριξη των Βρετανών πολιτών για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Ipsos MORI.

Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη σε ένα δημοψήφισμα σαν αυτό που έχει υποσχεθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον, έναντι 36% που θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου. Το 8% δεν είναι σε θέση να πει πώς θα ψήφιζε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε ποσοστό 61%, έναντι 39%, όταν εξαιρεθούν τα «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Τον Δεκέμβριο του 1991 το 60% των Βρετανών τάσσονταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΟΚ που μετονομαζόταν σε ΕΕ. Το 29% ήθελε έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση, κατά την Ipsos MORI, είναι ότι η υποστήριξη των Βρετανών για την ΕΕ έχει αυξηθεί την ίδια περίοδο που έχει ενισχυθεί στις δημοσκοπήσεις το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. Τον Νοέμβριο του 2012, όταν το UKIP συγκέντρωνε μόνο 3%, αυτοί που τάσσονταν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ήταν περισσότεροι από τους υποστηρικτές της παραμονής – 48% έναντι 44%.

Τώρα που το UKIP καταγράφει ποσοστά ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις της Ipsos MORI, με 16%, το ποσοστό αυτών που θέλουν να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ έχει μειωθεί κατά 12%.
Σε ότι αφορά τους οπαδούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, στην πλειοψηφία τους όλοι στηρίζουν την παραμονή, με τους Συντηρητικούς σε ποσοστό 51%, τους Εργατικούς 73% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 82%. Αλλά μόνο το 11% των οπαδών του UKIP είπαν ότι θέλουν να μείνουν στην ΕΕ. Εξάλλου, οι περισσότεροι φιλοευρωπαίοι Βρετανοί βρίσκονται στο Λονδίνο (66%) και στη Σκωτία (60%).

Παρόλα αυτά, το βρετανικό κοινό είναι διαιρεμένο ως προς το ρόλο που πρέπει να έχει η χώρα στην Ευρώπη. Ένας στους τρεις (34%) θα ήθελε μια οικονομική κοινότητα χωρίς πολιτικούς δεσμούς, ενώ το 29% σε γενικές γραμμές θα ήθελε τη διατήρηση της ισχύουσας σχέσης της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένας στους έξι, ποσοστό 17%, θα ήθελε τη διακοπή κάθε σχέσης της Βρετανίας με την Ευρώπη, ενώ το 14% θα ήθελε μία πιο στενή πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής της Μονάδας Πολιτικής Έρευνας της Ipsos MORI, σχολίασε ότι με τη συζήτηση αναφορικά με τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ να είναι τόσο έντονη, είναι σημαντικό το συμπέρασμα ότι ενισχύεται η υποστήριξη για τη διατήρηση της ιδιότητας χώρας-μέλους, παρά την κρίση της ευρωζώνης.

«Υπάρχει πάντως πόλωση ως προς τις απόψεις για το πώς θα πρέπει να είναι η σχέση αυτή. Οι οπαδοί του UKIP έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι η Ευρώπη θα βαρύνει πολύ στην ψήφο τους στις επόμενες εκλογές και είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις Βρυξέλλες, ενώ οι οπαδοί των άλλων κομμάτων λένε ότι το ζήτημα είναι χαμηλότερα στις προτεραιότητές τους και ότι είναι περισσότερο υπέρ της ΕΕ», είπε ο κ. Σκίνερ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο