Τρομο - συναγερμός στον Καναδά: Πυροβολισμοί στο Κοινοβούλιο - Τουλάχιστον 2 οι νεκροί

Συναγερμός στον Καναδά, μετά από τρία επεισόδια με πυροβολισμούς στο κέντρο της Οτάβας. H αστυνομία της Οτάβας ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε δύο μόνο περιοχές στην πόλη, στο Μνημείο των Πεσόντων και στο εσωτερικό και τα περίχωρα του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Δεν υπήρξαν πυροβολισμοί σε ένα κοντινό εμπορικό κέντρο όπως αρχικά μεταδόθηκε, επισήμαναν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τσαρλς Μπορντελό δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι κυκλοφορεί άλλος ένας ένοπλος. Η κατάσταση παραμένει «ρευστή» τονίζουν οι αρχές.

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε έρευνες (. . .) μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε ο Μπορντελό.


Σημειώνεται ότι από τους πυροβολισμούς στο μνημείο των Πεσόντων τραυματίστηκε σοβαρά ένας στρατιώτης, ο οποίος όμως δεν τα κατάφερε και έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του κοινοβουλίου.

Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι πυροβόλησε τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.

Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι "ασφαλής", όπως είπε ο εκπρόσωπός του. Εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών.
Σε "ασφαλή" σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένας ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση "να ανταποκριθεί γρήγορα" σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με τις επιθέσεις.
Πηγή: skai.gr