Καταστροφές 3,6 δισ. δολ. από τον πόλεμο στο Λίβανο

Καταστροφές που ανέρχονται σε 3,6 δισ. δολάρια, προκλήθηκαν στο Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που διήρκεσαν 34 ημέρες, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής για την ανοικοδόμηση της χώρας.
"Χρειάστηκαν χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να ανακάμψει ο Λίβανος από τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990, και τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, η χώρα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή», αναφέρει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης (CDR), Al-Fadl Shalaq, σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο Λιβανέζος αξιωματούχος -ο οποίος έχει βιώσει όλους τους πόλεμους στο Λίβανο τα τελευταία 30 χρόνια- αναρωτιέται πως μπορεί μια χώρα να ανεχθεί ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι εκτοπισμένοι, σημειώνοντας: «Φανταστείτε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γαλλίας, δηλαδή 15 εκατ. πολίτες, να ήταν εκτοπισμένοι».
Ο πόλεμος των 34 ημερών προκάλεσε στο Λίβανο το θάνατο τουλάχιστον 1.181 ατόμων (επίσης έχουν αναφερθεί 157 θάνατοι στο Ισραήλ), ενώ 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τον τόπο κατοικίας τους. Περισσότερες από 100 γέφυρες καταστράφηκαν ή έχουν υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ το ίδιο έχει συμβεί σε ό,τι αφορά αυτοκινητόδρομους (σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας), εργοστάσια, λιμάνια, αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, πρατήρια βενζίνης, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών και διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Al-Fadl Shalaq, από τους βομβαρδισμούς έχουν χτυπηθεί 30.000 σπίτια, εκ των οποίων το ένα τέταρτο βρίσκονται στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού. Όπως σημειώνει, «αν η ανοικοδόμηση ξεκινήσει αμέσως, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να αποκατασταθούν οι υποδομές και τουλάχιστον τρία έτη για να αντικατασταθούν ή να επιδιορθωθούν τα πληγέντα κτίρια».
Ο Λιβανέζος αξιωματούχος θεωρεί ότι οι απώλειες που έχει υποστεί μια χώρα, όπως ο Λίβανος, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, είναι ενδεικτικό του πόσο έντονη ήταν η ισχύς πυρός και η καταστροφή. Όπως τονίζει, «το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί κανείς να συγκρίνει αυτές τις απώλειες, με τις απώλειες που ο Λίβανος είχε υποστεί κατά τη διάρκεια 17 ετών με τη διαφορά ότι αυτό έγινε τώρα μέσα σε έναν μήνα».
Εξάλλου, στο Ισραήλ, περίπου 300.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των επιθέσεων της Χεζμπολάχ με πυραύλους Κατιούσα. Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ έχει υπολογίσει την οικονομική ζημιά -εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης και της μειωμένης βιομηχανικής παραγωγής- σε 5 δισ. σεκέλ (1,5 δισ. δολάρια), το οποίο αποτελεί το 1% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας.
Η Χεζμπολάχ ενισχύει τους Λιβανέζους που έχασαν τα σπίτια τους
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει ήδη διακηρύξει ότι θα ενισχύσει τους πληγέντες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί ή υπέστησαν ζημιές από τον πόλεμο με το Ισραήλ. Η οργάνωση δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση περίπου 15.000 κατεστραμμένων σπιτιών, σχέδιο το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει 150 εκατ. δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει μέχρι στιγμής προωθήσει κάτι αντίστοιχο.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη διαθέσει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 120 οικογένειες, των οποίων τα σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις. Τα χρήματα που τους διέθεσαν, αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις οικογένειες να ενοικιάσουν και να εξοπλίσουν εναλλακτικές κατοικίες. Σύμφωνα με αρμόδιο της Χεζμπολάχ -σε ένα από τα 12 κέντρα βοήθειας που έχει συστήσει η οργάνωση στα προάστια- η οργάνωση έχει πλήρη ενημέρωση για όλα τα κτίρια που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και σε βάθος χρόνου είτε θα πληρώσει για νέα διαμερίσματα είτε θα ανοικοδομήσει τα κτίρια που έχουν καταστραφεί.
Από την πλευρά τους, ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες, καθώς εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ θα ενισχύσει τη δημοφιλία της κινούμενη γρήγορα -με κεφάλαια προερχόμενα από το Ιράν- για να βοηθήσει όσους τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τον πόλεμο με το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr