Ιράκ: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον σιιτών στην πρωτεύουσα

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, κυρίως με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, της πρωτεύουσας του Ιράκ, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 21 ανθρώπων σήμερα Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Μέσα σε δύο ημέρες, οι επιθέσεις εναντίον αυτής της θρησκευτικής κοινότητας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 50 ανθρώπους μόνον στην πρωτεύουσα, μόλις τρεις ημέρες πριν από την σημαντικότερη γιορτή για τους σιίτες, την Ασούρα.

Επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα έγιναν μέσα σε έναν χώρο στάθμευσης και μπροστά σε ένα εστιατόριο στην Ταλιμπίγια και τραυμάτισαν άλλα τουλάχιστον 40 πρόσωπα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

Άλλοι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν κοντά σε άλλα εστιατόρια κοντά σε εστιατόρια στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές μέχρι στιγμής, αλλά η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία έχει εξαπολύσει από τις αρχές του Ιουνίου μια εκτεταμένη έφοδο στο Ιράκ, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές προηγούμενες τέτοιες επιθέσεις.

Το κύμα βίας εντείνει τους φόβους περί του ότι οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να κορυφώσουν τις επιθέσεις κατά τους εορτασμούς για την Ασούρα, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί θα συγκλίνουν για την θρησκευτική αυτή εορτή, πολλοί κινούμενοι πεζή, στην ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα, περίπου 100 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένα αιματηρές επιθέσεις εναντίον των προσκυνητών που κατευθύνονται κάνοντας πορεία πεζή στην Κερμπάλα για την Ασούρα.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων, υπερασπίζονται τη Βαγδάτη και τους δήμους και τις κοινότητες γύρω από την πρωτεύουσα από επιθέσεις των τζιχαντιστών σουνιτών.

Αλλά και η συμμαχία ανάμεσα στο στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές —τις οποίες η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε πρόσφατα ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου— τροφοδοτεί τους φόβους για την αναζωπύρωση της θρησκευτικού χαρακτήρα εμφύλιας σύρραξης που είχε ξεσπάσει μερικά χρόνια μετά την εισβολή των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003.
Πηγή: skai.gr