Αναστάτωση στη Βαλτική από την εμφάνιση (και εξαφάνιση) άγνωστου υποβρυχίου

Αναστάτωση επικρατεί στη Βαλτική Θάλασσα μετά τον εντοπισμό ενός άγνωστου υποβρύχιου σκάφους ανοιχτά της Στοκχόλμης.

Το άγνωστο σκάφος εντοπίστηκε στα νερά της πρωτεύουσας της Σουηδίας στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με τις πρώτες υποψίες να στρέφονται προς τη Ρωσία, σε ένα περιστατικό που θυμίζει τους συναγερμούς που προκαλούσε η δράση των σοβιετικών υποβρυχίων κατά τη δεκαετία του 1980.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν την Κυριακή φωτογραφία που εικονίζει αντικείμενο που μοιάζει με υποβρύχιο, αναφέροντας πως έχουν υπάρξει ως τώρα τρεις αναφορές περί εντοπισμού του σκάφους, που δείχνουν πως κινείται προς το νότο.

Σήμερα Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας απέρριψε επίσημα κάθε σενάριο περί «παράτυπης κατάστασης» σχετικά με οποιοδήποτε ρωσικό πλοίο, με διαρροές που έγιναν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αφήνουν να εννοηθεί πως ο συναγερμός ενδέχεται να προκλήθηκε από ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis, που εκτελούσε ασκήσεις στην περιοχή.

«Για να γλιτώσει χρήματα σουηδών φορολογούμενων, συστήνουμε [στη Σουηδία] να στραφεί στη ναυτική διοίκηση της Ολλανδίας για μια εξήγηση», ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ρώσο αξιωματούχο.

Ωστόσο, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε άμεσα και κατηγορηματικά τη ρωσική θεωρία, αποσαφηνίζοντας πως το Bruinvis δεν βρισκόταν στην περιοχή όπου εντοπίστηκε το μυστηριώδες σκάφος.

«Συμμετείχαμε σε μια άσκηση με τη Σουηδία με αρκετά πλοία, αλλά έληξε την Πέμπτη της προηγούμενης εβδομάδας», δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού ΥΕΘΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Σίγουρα δεν ήταν ολλανδικό υποβρύχιο», δήλωσε νωρίτερα στο BBC ένας μη κατονομασμένος ολλανδός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Επισήμως, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως διενεργούν μια επιχείρηση για τη συλλογή πληροφοριών, χωρίς να αναφέρονται σε ρωσικά σκάφη. Παράλληλα, έχουν διαψεύσει πληροφορίες τοπικών μέσων ραδιοφωνικών σταθμών που μετέδιδαν πως έχει ηχογραφηθεί επικοινωνία ρωσικού υποβρυχίου που αντιμετώπισε πρόβλημα ανοιχτά της Στοκχόλμης.

Πάντως, το σουηδικό σάιτ The Local μεταδίδει πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τη ζώνη έρευνας, αναπτύσσοντας δυνάμεις τόσο νότια όσο και βόρεια της Στοκχόλμης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ