Δύο γυναικεία πολιτικά «χαρακίρι» στην Ιαπωνία

Διπλό πλήγμα υπέστη σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς δύο γυναίκες υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ωρών.

Η πρώτη απώλεια ήταν η νέα υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιούκο Ομπούτσι, κόρη του τέως πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, η οποία παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παράτυπη χρήση δωρεών που έλαβε, με προεκλογικές σκοπιμότητες.

Δεύτερο «θύμα» ήταν η υπουργός Δικαιοσύνης Μιντόρι Ματσουσίμα, η οποία παραιτήθηκε αφότου η αντιπολίτευση κατέθεσε επίσημη καταγγελία εναντίον της για παραβίαση του εκλογικού νόμου. Κατηγορείται πως μοίρασε βεντάλιες σε ψηφοφόρους.

Οι δύο παραιτήσεις μειώνουν τον αριθμό των γυναικών υπουργών στη συντηρητική κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε σε τρεις, μόλις ένα μήνα αφότου ο ιάπωνας πρωθυπουργός είχε κερδίσει επαίνους για την απόφασή του να αναθέσει χαρτοφυλάκια σε πέντε γυναίκες, ισοφαρίζοντας το προηγούμενο ιστορικό «ρεκόρ».

«Εγώ τις διόρισα. Ως πρωθυπουργός, αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό και ζητώ βαθύτατα συγνώμη για αυτή την κατάσταση», δήλωσε, στον απόηχο των δύο παραιτήσεων, ο κ. Άμπε.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι δύο παραιτήσεις συνιστούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την ιαπωνική κυβέρνηση. Ήταν οι πρώτες υπουργικές απώλειες για τον κ. Άμπε από τότε που επέστρεψε στην πρωθυπουργία το 2012.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ