Συρία: Σφυροκοπούν τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι οι σύμμαχοι

Σημαντικές απώλειες στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχουν καταλάβει περίπου το 50% της πόλης Κομπάνι, κατάφεραν οι Κούρδοι μαχητές, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έπειτα από έναν μήνα και πλέον σχεδόν αδιάκοπων μαχών.

Το ΙΚ έχασε 31 μαχητές του από το Σάββατο το πρωί, ανάμεσά τους 15 σε βομβαρδισμούς των θέσεών του από αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 σορούς τζιχαντιστών που διακομίστηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες σε ένα νοσοκομείο που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ράκα και 7 απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Πάνω από έναν μήνα αφότου άρχισε, η μάχη για την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας συνεχίζεται δρόμο τον δρόμο, έχοντας μετατραπεί σε αντάρτικο πόλης. Το ΙΚ έχει καταφέρει να προελάσει λίγο προς το κέντρο της Κομπάνι, ενώ οι Κούρδοι πιέζουν στα ανατολικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Αντιμέτωποι με μια σθεναρή αντίσταση, οι τζιχαντιστές έστειλαν χθες κι άλλες ενισχύσεις στην Κομπάνι, η κατάκτηση της οποίας θα αποτελούσε μια νίκη στρατηγικής σημασίας αλλά και συμβολικού χαρακτήρα. Κάμερες καταγράφουν εδώ κι εβδομάδες τις μάχες κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Χθες (Σάββατο) έγιναν σφοδροί βομβαρδισμοί και τρεις επιθέσεις καμικάζι με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στα σύνορα και στο κέντρο του Κομπάνι. Αλλά χάρη στις (αεροπορικές) επιδρομές και τους μαχητές του YPG, (οι τζιχαντιστές) δεν προέλασαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Κούρδος αξιωματούχος στην περιοχή, ο Ιντρίς Νάσεν. «Τίποτε δεν άλλαξε» επί του πεδίου, πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστές αποπειρώνται εδώ και πολλές ημέρες να αποκόψουν την πρόσβαση των εχθρών τους στα σύνορα με την Τουρκία προς βορρά, που αποτελεί την μοναδική οδό ανεφοδιασμού για τους Κούρδους μαχητές και την μόνη οδό εξόδου για τους αμάχους. Από την 16η Σεπτεμβρίου, η «μάχη της Κομπάνι» έχει τρέψει σε φυγή 300.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 200.000 έχουν προσφύγει στην Τουρκία και χιλιάδες στο Ιράκ. Αλλά εκατοντάδες ακόμη παραμένουν μέσα στην πόλη, την οποία σφυροκοπούν οι τζιχαντιστές και πλήττεται από αεροπλάνα του συνασπισμού.

Πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές έχουν γίνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στην και γύρω από την Κομπάνι, ενώ ο συνασπισμός έχει στοχοθετήσει επίσης πετρελαϊκές υποδομές που ελέγχει το ΙΚ στη Συρία, με στόχο να «κλονίσει τις πηγές χρηματοδότησης» της οργάνωσης, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το λαθρεμπόριο αργού είναι μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ενδέχεται να αποκομίζουν από 1 ως 3 εκατ. δολάρια την ημέρα μεταπωλώντας το πετρέλαιο σε ενδιάμεσους.

Το ΙΚ έπληξε τουλάχιστον 44 φορές με ολμοβόλα περιοχές της Κομπάνι που ελέγχουν οι Κούρδοι χθες, και ορισμένοι από τους όλμους έπεσαν στο έδαφος της Τουρκίας. Σήμερα αναφέρθηκαν άλλοι τουλάχιστον 4 τέτοια πλήγματα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ