Άιντε: De facto διαφορά για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

«De facto, υπάρχει μια διαφορά» στο ζήτημα της ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, και σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις στις οποίες έχουν προβεί διάφορα κράτη αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν για εκτόνωση της κρίσης.

Ο Νορβηγός σύμβουλος του γ.γ. ΟΗΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, και απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι προέρχεται από χώρα, η οποία έχει μεγάλη έκταση ακτών και έχει αντιμετωπίσει πολλές διαφωνίες με γειτονικές χώρες.

Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας περιλαμβάνει δύο θέματα, δήλωσε, και εξήγησε ότι το πρώτο αφορά το δικαίωμα ενός αναγνωρισμένου κράτους να αξιώνει ΑΟΖ και το δεύτερο ότι πρέπει να επιλύονται διαφορές σχετικές με άλλες αξιώσεις από άλλα κράτη.

Η Κύπρος, ανέφερε, έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, αλλά όχι ακόμη με την Τουρκία, καθώς προς το παρόν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Άιντε είπε ότι κατανοεί την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι δύο πλευρές βλέπουν το θέμα πολύ διαφορετικά και εμμένουν στη θέση τους.

Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, πιστεύουν ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλο το νησί και υπενθυμίζουν δηλώσεις τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και προηγούμενων Προέδρων. Θεωρούν, προσέθεσε, ότι «τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι για όλους τους Κύπριους και ότι είναι άδικο να ξεκινά τη διαδικασία η μια πλευρά χωρίς συνεννόηση με την άλλη».

Από την πλευρά του, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι ανέλυσε τις συγκλίσεις, στις οποίες είχε καταλήξει με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιστρέψει στη στήριξη των συγκλίσεων εκείνων σε όλους τους τομείς.

Προσέθεσε ότι κάλεσε τον κ. Άιντε να ασκήσει την επιρροή του, ώστε η Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει κάνει ένα σοβαρό ολίσθημα.

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε, επίσης, ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν συμφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά και είπε ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης πρέπει να βρει τρόπους «να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία μας έχει φέρει η Τουρκία, αποκλειστικά».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ