Επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών μεταξύ πλοίων Βόρειας και Νότιας Κορέας

Προειδοποιητικές βολές αντήλλαξαν περιπολικά σκάφη της Νοτίου και της Βορείου Κορέας το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) στα ανοικτά της δυτικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, το βορειοκορεατικό πλοίο παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα, με συνέπεια το νοτιοκορεατικό σκάφος να ανοίξει πυρ. Το σκάφος του Βορρά απάντησε στα πυρά πριν αποχωρήσει.

Οι εκατέρωθεν βολές έπεσαν στη θάλασσα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα είτε από την πλευρά του Νότου είτε από την πλευρά του Βορρά, σύμφωνα με νοτιοκορεάτη αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Associated Press.

Ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά παρόμοιων συμβάντων που σημειώνονται τακτικά κοντά στο νησί Γενγκπιόνγκ, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις της Βόρειας Κορέας το 2010, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, οι δυο εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Την ίδια χρονιά, νοτιοκορεάτικο πολεμικό πλοίο που περιπολούσε στην περιοχή χτυπήθηκε από τορπίλη και βυθίστηκε με τραγικό απολογισμό 46 νεκρούς ναύτες. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε το Βορρά για την επίθεση, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters