Κλείσιμο

30% πιο αιματηρό το 2014 για το στρατό του Αφγανιστάν

Αιματηρή αύξηση 30% καταγράφηκε στο ποσοστό θανάτων του αφγανικού στρατού το 2014, το πρώτο έτος κατά το οποίοι οι εγχώριες δυνάμεις ανέλαβαν τον κύριο ρόλο για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, χωρίς μεγάλης κλίμακας βοήθεια από τη NATOϊκή δύναμη ISAF, όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο αξιωματούχους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο ενόψει της αποχώρησης της ISAF από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2014, οπότε οι τακτικές δυνάμεις θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση της ειρήνης, για πρώτη φορά από την αμερικανική εισβολή του 2001.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περίπου 62 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας τα τελευταία 13 χρόνια, όμως τοπικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο AP ανησυχούν πως ο στρατός δεν έχει αρκετούς άνδρες ή επαρκή οπλισμό.

Ο κίνδυνος ενδεχομένως μειώθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας που επιτρέπει την παραμονή σχεδόν 10.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όμως η πρόκληση για τα αφγανικά στρατεύματα παραμένει μεγάλη. Άλλα συμμαχικά κράτη αναμένεται να προσφέρουν 4.000 ως 5.000 άνδρες που θα υποστηρίξουν τη δύναμη των ΗΠΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ