Προεκλογική εμφάνιση του Κάμερον στο συνέδριο των Συντηρητικών

Βασικές προεκλογικές θέσεις των Βρετανών Συντηρητικών παρουσίασε απο το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ο ηγέτης του και Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Κύρια δέσμευσή του στην περίπτωση που οι Τόρις επανεκλεγούν στην εξουσία τον Μάιο του 2015 είναι πως θα αυξήσει το όριο του αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος στις 12.500 λίρες από τις 10.500 που ισχύει σήμερα.

Όπως είπε, ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθοι στην ουσία θα απαλλάσσονταν από τη φορολογία εισοδήματος, ενώ ακόμα 30 εκατομμύρια Βρετανοί θα ωφελούνταν από τις φορολογικές μειώσεις.

Ο κ. Κάμερον είπε επίσης πως ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής του 40% για ατομικά εισοδήματα θα ισχύει από τις 50.000 λίρες αντί του τρέχοντος ορίου των 41.900 λιρών.

Θέλοντας να αποκρούσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή το εθνικό σύστημα υγείας NHS δεν είναι ασφαλές στα χέρια των Συντηρητικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε ότι δε θα υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία έως το 2020.

Ο κ. Κάμερον είπε επίσης ότι είναι υπερήφανος για τη Βρετανία μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Υποσχέθηκε δε «αγγλικές ψήφους για αγγλικούς νόμους», επαναλαμβάνοντας την πρόθεση παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Αγγλία, όπως και στις υπόλοιπες συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά δε τις επιθέσεις κατά των ισλαμιστών στο Ιράκ, είπε ότι δεν υπάρχει επιλογή αδιαφορίας στη μάχη ενάντια στο «μοχθηρό» Ισλαμικό Κράτος.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός στο θέμα της μετανάστευσης, συνδυάζοντάς το με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της χώρας του στην Ε.Ε.

Τόνισε ότι στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, όπου επιδιώκει να επιβάλει περιορισμούς, δε θα δεχθεί «όχι» ως απάντηση από τους Ευρωπαίους εταίρους. Επανέλαβε ότι μόνο το κόμμα του εγγυάται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο