Κλείσιμο

Μπαρόζο σε Πούτιν: Η Μόσχα δεν μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία με την Ουκρανία

Μήνυμα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως οποιαδήποτε αλλαγή στην εμπορική Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου, και όχι σε συνεννόηση με τη Μόσχα, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπογραμμίζω πως η Συμφωνία Σύνδεσης παραμένει μια διμερής συμφωνία και, με βάση το διεθνές δίκαιο, οποιαδήποτε τροποποίηση μπορεί να γίνει με αίτημα της μιας πλευράς και τη συμφωνία της άλλης», τονίζει ο κ. Μπαρόζο, σε επιστολή του στον κ. Πούτιν.

Η Μόσχα επιδιώκει τριμερή επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, ισχυριζόμενη πως πλήττει τη ρωσική οικονομία. Έχει μάλιστα απειλήσει πως θα επιβάλει εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις στην Ουκρανία σε περίπτωση που η Συμφωνία εφαρμοστεί ως έχει.

Στην επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο εκφράζει και την «έντονη ανησυχία» του για την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για κυρώσεις σε βάρος του Κιέβου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την «προσδοκία» του για την επίτευξη «αποφασιστικής προόδου» στις τριμερείς επαφές Ε.Ε.-Ρωσίας-Ουκρανίας σχετικά με την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας για την παροχή ρωσικού αερίου στην Ουκρανία κατά το χειμώνα, συμφωνία που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή αερίου και προς την Ευρώπη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ