Στρατιωτικά σχέδια για να «τσακιστεί η Κούβα» είχε ετοιμάσει ο Κίσινγκερ

Μυστικά στρατιωτικά σχέδια για να «τσακιστεί η Κούβα» είχε καταστρώσει πριν από σχεδόν 40 χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Κίσινγκερ, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά έγγραφα που αποδεσμεύτηκαν με αίτημα του Αρχείου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Κίσινγκερ φαίνεται πως ήταν εξοργισμένος από την απόφαση της Αβάνας να επέμβει στρατιωτικά στην Αγκόλα το 1976 και αποφάσισε να σχεδιάσει πιθανά αντίποινα σε περίπτωση που ο Φιντέλ Κάστρο έστελνε στρατεύματα και σε άλλα κράτη της Αφρικής, όπου εκείνη την περίοδο εξελίσσονταν οι παράλληλες διαδικασίες της ψυχροπολεμικής ιδεολογικής σύγκρουσης και του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας.

Τα αρχεία καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ εκπόνησαν σχέδια για επιθέσεις σε λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κούβας, ή ακόμα και την ανάπτυξη πεζοναυτών στη βάση του Γκουαντάναμο για να «κοπανήσουν» (clobber) τους Κουβανούς, όπως είχε πει ο ίδιος ο κ. Κίσινγκερ.

«Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σπάσουμε τους Κουβανούς», είπε ο κ. Κίσινγκερ στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζεράλντ Φορντ το 1976, σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα έγγραφα.

Σημειώνεται πως με βάση την άτυπη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης που έλυσε την Πυραυλική Κρίση της Κούβας, η Ουάσιγκτον είχε δεσμευθεί να μην ανατρέψει το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ