Δ. Αβράμοπουλος: Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο

Την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να οικοδομηθεί μία «Ευρώπη φρούριο», στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, εξέφρασε ο προτεινόμενος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα φρούρια που οικοδομήθηκαν για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών κατέληξαν να είναι φρούρια που έκαναν σκλάβους αυτούς που ήθελαν να προστατεύσουν και τελικά οδήγησαν σε απομονωτισμό. Δεν είναι αυτή η εντολή της ΕΕ», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διευκολύνει ενεργά τη διακίνηση των αγαθών και των προσώπων.

Αναφερόμενος στα κύματα μεταναστών που καταφτάνουν στα σύνορα της ΕΕ και στα «απεγνωσμένα άτομα που ξεκινούν μοιραία ταξίδια στη Μεσόγειο», τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου.

Όπως είπε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων επιδιώκουν προστασία εντός των συνόρων της ΕΕ, και είναι ευθύνη της ΕΕ να προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και από τις διώξεις.

Δεσμεύτηκε δε να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι οι αιτούντες άσυλο που απορρίφθηκαν θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ταχέως.

Προτεραιότητα είναι, προσέθεσε, να τους βοηθούμε να επαναπατριστούν εθελουσίως, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και με όλους του διεθνείς και ΜΚΟ.

Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ή για τις χώρες μετάβασης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το άσυλο, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως όλα τα κράτη-μέλη εφαρμόζουν τις αρχές του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με ομοιόμορφο τρόπο. 

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει φρούριο».

Στο σημείο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η FRONTEX αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά.

Σημείωσε, ότι οι αρμοδιότητες της FRONTEX δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στη φύλαξη των συνόρων, αλλά πως -κατά την άποψή του- σταδιακά θα πρέπει να διαδραματίσει και διασωστικό ρόλο, ενώ χρειάζεται πολύ καλή μελέτη και προετοιμασία προκειμένου να αναβαθμιστούν οι μηχανισμοί της. 

Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και να εντοπιστούν οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της προσχώρησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο SCHENGEN.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού, ο οποίος επιχείρησε να αμφισβητήσει τις προτεραιότητες τού προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ως εξής: «Είμαι στην ελληνική πολιτική σκηνή για εικοσιένα χρόνια, εκλέγομαι για εικοσιένα χρόνια αδιάκοπτα και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την ελληνική δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως εσείς για 30 χρόνια όταν ήσασταν στρατιωτικός. Ελπίζω να συνεχίζετε να υπερασπίζεστε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το πιο σύγχρονο Σύνταγμα της χώρας και με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε ως στρατιωτικός να το κάνετε και ως πολιτικός».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ