Κίνα: Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ ζητεί να σταματήσουν οι διαδηλώσεις

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε σήμερα Τρίτη το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central να βάλει "αμέσως" τέλος στις διαδηλώσεις που εδώ και τρεις ημέρες αναστατώνουν τη λειτουργία του οικονομικού κέντρου της κινεζικής πόλης.

"Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τούς ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους", δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ μετά τις συγκρούσεις που έφεραν το βράδυ της Κυριακής αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Είναι η πρώτη δήλωση που κάνει ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ μετά τα επεισόδια της Κυριακής.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ δήλωσαν πάντως ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο το Πεκίνο δεν προχωρεί στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε μετά την επιστροφή, το 1997, στην Κίνα αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.

Οι συνοικίες που κατελήφθησαν για δεύτερη διαδοχική νύχτα από τους διαδηλωτές ήταν το πρωί ασυνήθιστα ήρεμες και οι συνήθως πολυσύχναστες μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν σχεδόν έρημες, χωρίς ποδηλάτες και πεζούς.

Χθες το βράδυ, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης, καθώς και στο Κόζγουεϊ Μπέι και το Μονγκ Κοκ. Αποδοκίμασαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και φώναξαν τα παραδοσιακά πλέον συνθήματα υπέρ της διενέργειας εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ