Κλείσιμο

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας κατέφυγαν στην Τουρκία

Σαράντα πέντε χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία για γλιτώσουν από τη φρίκη και τις ωμότητες του Ισλαμικού Κράτους (IS), το οποίο έχει καταλάβει δεκάδες χωριά κοντά στα σύνορα και απειλεί τη μεθοριακή πόλη Αΐν αλ-Αράμπ. Την ίδια στιγμή Κούρδοι μαχητές φθάνουν από την Τουρκία στη Συρία για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

«Περίπου 45.000 Σύροι Κούρδοι έχουν διασχίσει τη μεθόριο από οκτώ σημεία εισόδου κατά μήκος 30 χλμ από το Άκτσακαλέ έως το Μουρσιτπινάρ αφότου ανοίξαμε χθες τα σύνορα» δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Η Τουρκία άνοιξε ένα τμήμα των συνόρων της την Παρασκευή επιτρέποντας τη διέλευση άμαχων Κούρδων που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα αφότου εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι επίκειται επίθεση στη μεθοριακή πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπάνι.

Χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώνονται και το Σάββατο στα σύνορα.

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει εκκλήσεις για βοήθεια από τους Κούρδους της περιοχής που φοβούνται ότι επίκειται σφαγή στο Κομπάνι, το οποίο κατέχει στρατηγική θέση κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί απηύθυνε έκκληση για διεθνή επέμβαση για να προστατευθεί το Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας πως οι τζιχαντιστές πρέπει «να πληγούν και να καταστραφούν οπουδήποτε βρίσκονται».

Περισσότεροι από 300 Κούρδοι μαχητές προερχόμενοι από κουρδικές περιοχές της Τουρκίας διέσχισαν τα συριακά σύνορα τη νύχτα για να ενταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πέρασαν τα σύνορα τη χθεσινή νύχτα, είναι περισσότεροι από 300» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν.

Τουλάχιστον 18 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με Κούρδους της Συρίας καθώς η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε ακόμη περισσότερα χωριά γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σφοδρές συγκρούσεις» σημειώνονται και το Σάββατο στον τομέα αυτό της βόρειας Συρίας, όπου η τζιχαντιστική οργάνωση έχει καταλάβει 60 κουρδικά χωριά μέσα σε δύο ημέρες, τα 40 εκ των οποίων την Παρασκευή.

Το Παρατηρητήριο έκανε γνωστό πως ένας Κινέζος περιλαμβάνεται στους 18 τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ