Συγκρούσεις με τουλάχιστον επτά νεκρούς στην Ανατολική Ουκρανία

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στην ανατολική Ουκρανία, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ, την ώρα που εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών αναμένεται να συναντηθούν στη Λευκορωσία για να συζητήσουν την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό έξι στρατιωτών που αγνοούνται, πρόσθεσε ο Λισένκο.

Στις πόλεις Ντονέτσκ και Μακιίβκα τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από τα πυρά πυροβολικού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο Λισένκο επεσήμανε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες παραβίασαν την εκεχειρία βάλλοντας εναντίον κυβερνητικών θέσεων σε τουλάχιστον 17 περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι απλώς ανταπέδωσαν τα πυρά όταν δέχθηκαν επίθεση από τον κυβερνητικό στρατό. Παράλληλα ένας διοικητής δήλωσε στο Interfax ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σλοβιανοσέρμπσκ στην επαρχία Λουχάνσκ και δύο μαχητές τραυματίστηκαν. Παρά τις συγκρούσεις αντιπρόσωποι του Κιέβου και των ηγετών των αυτονομιστών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου εντός της ημέρας στο Μινσκ.

Ο Αλεξέι Καριάκιν, ένας εκ των επικεφαλής των ανταρτών από το Λουχάνσκ, δήλωσε ότι το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι να διασφαλιστεί ότι τηρείται η εκεχειρία. Ειδικός ρόλος θα δοθεί στους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόσθεσε στο πρακτορείο Itar-Tass.

Ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, διοικητής των ανταρτών από το Ντονέτσκ, επεσήμανε ότι οι αυτονομιστές θα επιμείνουν στην ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Την 5η Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Μινσκ να τηρήσουν εκεχειρία επ' αόριστον.
Πηγή: skai.gr