Προς Ομοσπονδιοποίηση η Βρετανία; Και το «όχι» το Σκωτσέζων δεν είναι ανέφελο για τον Κάμερον

Το ιστορικό «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας αποτελεί ανακούφιση για τον Ντέιβιντ Κάμερον, όμως κάθε άλλο παρά πολιτικά ανέφελο θα είναι για αυτόν. Οι Σκωτσέζοι πήραν ξεκάθαρη θέση στο ιστορικό δημοψήφισμα, όμως η κεντρική κυβέρνηση του Κάμερον, αποσταθεροποιημένη, έσπευσε σήμερα Παρασκευή να υποσχεθεί άμεσα αυξημένες εξουσίες και στα τέσσερα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις.

Το μέγεθος του πολιτικού σεισμού που συγκλόνισε "το κατεστημένο του Ουέστμινστερ" και η σπουδή με την οποία οργανώθηκαν οι πολιτικές παροχές προοιωνίζονται πολλούς μετασεισμούς μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απέφυγε άμεσα το εφιαλτικό σενάριο της αποσύνθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου που τον "στοίχειωνε". Όμως στις τάξεις του συντηρητικού κόμματός του, βουλευτές τον επικρίνουν για την καταστροφική εκ μέρους του διαχείριση του θέματος του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος και για την επέκταση των μετεκλογικών δώρων σε Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία αλλά και την Αγγλία.

Τα δώρα αυτά θα παρουσιασθούν σ' ένα έγγραφο εργασίας με ορίζοντα το Νοέμβριο, ώστε να υποβληθούν στο κοινοβούλιο στην καλύτερη περίπτωση τον Ιανουάριο.

"Το δημοψήφισμα δεν κατάφερε να καταστρέψει την Ένωση, αλλά ο αντίκτυπός του θα μπορούσε ακόμη να την αποσταθεροποιήσει εκ θεμελίων", προειδοποίησε ο Μάικλ Τσάντλερς του Ινστιτούτου RUSI.

"Κατευθυνόμαστε προς ένα περισσότερο ομοσπονδιακό μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου", προέβλεψε από την πλευρά του ο Τόνι Τράβερς του Λόντον Σκούλ οφ Ικονόμικς.

Η διαδρομή μετ’ εμποδίων επιδεινώθηκε από το πολιτικό χρονοδιάγραμμα. Τα τρία παραδοσιακά βρετανικά κόμματα –συντηρητικό, φιλελεύθερο-δημοκρατικό και αντιπολιτευόμενο εργατικό– σχημάτισαν κατ' εξαίρεση μια "ιερά συμμαχία" για να εμποδίσουν την ανεξαρτησία.

Η αλληλεγγύη τους κινδυνεύει τώρα να εξανεμιστεί καθώς θα πλησιάζουν οι γενικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ανακούφιση στο εξωτερικό


Ο αναστεναγμός ανακούφισης ήταν πάντως διακριτός σε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι ανησυχούσαν για ενδεχόμενη διάδοση του εθνικισμού, στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, αλλά και πέραν της Ευρώπης, στην Ουάσινγκτον ή το Πεκίνο. Ήταν επίσης έκδηλος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο άνοιξε με άνοδο 0,75%, ενώ η ισοτιμία της στερλίνας ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Τον συμμερίσθηκε και το Σίτι, ενώ η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι (Scotch Whisky Association, SWA) ύψωσε το ποτήρι στην υγεία της "σταθερότητας".

Το ενδιαφέρον ήταν επίσης ζωηρό ανά τον κόσμο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του σ' ένα "ισχυρό και ενωμένο" Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε εναντίον των "εγωισμών", των "λαϊκισμών" και των "αυτονομισμών".

Στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για την προοπτική μιας διάδοσης του εθνικισμού, από την Καταλονία μέχρι τη Χώρα των Βάσκων.

"Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η Ισπανία είναι "πολύ ευτυχής" παραδέχθηκε χωρίς να προκαλέσει έκπληξη, λόγω Καταλονιάς, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ