Κλείσιμο

Την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ χαιρετίζουν ΕΕ και Ρωσία

Την απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να χορηγήσει προσωρινό «ειδικό καθεστώς» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών στη ανατολική Ουκρανία, χαιρέτισαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία.

Για «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σημειώνοντας πως η κίνηση της ουκρανικής Βουλής «θέτει τις βάσεις για την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εθνική συμφιλίωση» στην Ουκρανία.

Για «σημαντικά βήματα για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης» στην Ουκρανία κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας μάλιστα πως το Κίεβο «εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία [εκεχειρίας] του Μινσκ».

Οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ωστόσο ότι αναμένουν από τη Ρωσία και τους αυτονομιστές να εφαρμόσουν, με τη σειρά τους, τους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Πρόκειται κυρίως για «την αποχώρηση από την Ουκρανία των παράνομων ένοπλων ομάδων, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των μαχητών και των μισθοφόρων και την εφαρμογή ελέγχων στα ρωσοουκρανικά σύνορα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε.

Οι δύο επίμαχοι νόμοι χορηγούν «ειδικό καθεστώς» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με διεξαγωγή εκλογών στις 7 Δεκεμβρίου, και αμνηστία, υπό όρους, στους φιλορώσους αντάρτες.

Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε και την ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία όμως οι Βρυξέλλες έχουν αναβάλει για τα τέλη του 2015.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters