Έκκληση Μπαν για «πάρε-δώσε» στο Κυπριακό

Έκκληση στη Λευκωσία και την τουρκοκυπριακή πλευρά να προχωρήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία του «πάρε-δώσε» προκείμενου να λυθεί το Κυπριακό απηύθυνε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι δύο ηγέτες έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα-κλειδιά. Βρίσκονται στο τραπέζι. Τώρα είναι θέμα επιλογής, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πάρε-δώσε για να μπορέσουν να συμφωνήσουν στην τελική λύση».

Η έκφραση «πάρε-δώσε» προκάλεσε πάντως την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με τον εκπρόσωπο του κ. Μπαν να διευκρινίζει στη συνέχεια πως το «πάρε-δώσε» θα είναι η «τελική φάση» που οδηγεί στη διευθέτηση.

Στη συνέχεια, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «στις αρχές αυτού του μήνα, διόρισα νέο ειδικό σύμβουλο, τον κ. Εσπεν Μπάρθ Έιντε. Αμέσως, μόλις τον συνάντησα του ζήτησα να μεταβεί αμέσως στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «οι ηγέτες θα επιδείξουν ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος και θα οικοδομήσουν στις αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη. Ελπίζω επίσης οι σημαντικές αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη θα εφαρμοσθούν πλήρως, το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει διαρκέσει «μεγάλο χρονικό διάστημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο ηγέτες να επιδείξουν την πολιτική ηγεσία που απαιτείται».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ