Ομόφωνη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας στην ουκρανική Βουλή

Τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε ομόφωνα την Τρίτη η ουκρανική Βουλή. Η συμφωνία, που προκάλεσε την πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία, επικυρώθηκε και από τους 355 βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα έγινε η επικύρωση της συμφωνίας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στους θανάτους των διαδηλωτών κατά την εξέγερση που ακολούθησε την απόρριψη από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς της συμφωνίας με την ΕΕ και των στρατιωτών στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "καμία χώρα δεν έχει πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα για να γίνει ευρωπαϊκή".

Στο μεταξύ, ψηφίστηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο, και το νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου.

Το νομοσχέδιο για παραχώρηση "ειδικού καθεστώτος" στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ