Κλείσιμο

Η πρώτη δίκη εναντίον Γερμανού ισλαμιστή - Μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚ

Το Εφετείο της Φραγκφούρτης πρότεινε στον 20χρονο Γερμανό Κρέσνικ να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές και να δώσει πληροφορίες σχετικά με την δράση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», με αντάλλαγμα να του επιβληθεί μια ελαφρύτερη ποινή. Η υπεράσπιση δεν πήρε θέση. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται δίκη εναντίον ενός Γερμανού, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Η κατηγορία που του απαγγέλθηκε αφορά τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό και την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Τι είναι όμως γνωστό μέχρι σήμερα για την επαφή του με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος»; Πέρυσι, στις 2 Ιουλίου του 2013 ξεκίνησε μαζί με άλλους έξι νεαρούς από το Μανχάιμ της Γερμανίας το ταξίδι του προς τη Συρία, με στόχο από ό,τι φαίνεται να προσεγγίσει την οργάνωση. Οι δύο από τους συνταξιδιώτες του πέθαναν στη Συρία, ενώ οι άλλοι δύο επέστρεψαν στην Γερμανία.

Ο νεαρός Κρέσνικ γεννήθηκε στο Μπαντ Χόμπουργκ κοντά στη Φρανκφούρτη. Έπαιζε ποδόσφαιρο και όσοι τον ήξεραν έλεγαν ότι είχε πολύ ταλέντο. Έπαιζε μάλιστα στην πιο μεγάλη εβραϊκή ομάδα στη Γερμανία, στη Μακάμπι Φραγκφούρτης. Ο πρόεδρος της ομάδας Άλον Μάγερ, είχε μείνει τις καλύτερες εντυπώσεις από το νεαρό παίκτη: «Ο Κρέσνικ ήταν πολύ καλά ενταγμένος στην ομάδα, όλη η ομάδα ήταν πολύ αρμονική. Δεν είχαμε κάποιες αρνητικές εμπειρίες, δεν μπορούμε να πούμε κάτι αρνητικό».

Άλλαξε ξαφνικά…

Μετά όμως όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, όπως λέει και πάλι ο Άλον Μάγερ: «Το ότι ένας παίκτης φέρει στο στήθος του το άστρο του Δαυίδ, το ότι ήταν υπερήφανος που έπαιζε σε μια εβραϊκή ομάδα παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν Εβραίος, και μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα αυτό άλλαξε είναι κάτι που εμάς μας τρομάζει πάρα πολύ».

Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν, ο Κρέσνικ άλλαξε πολύ γρήγορα. Άρχισε να φοράει μακριά καφτάνια, σκουφάκια για την προσευχή και αρνούνταν να έχει γυναίκες δασκάλες. Απαντούσε με τσιτάτα από το κοράνι. Σύμφωνα με έρευνες των γερμανικών αρχών ήταν μέλος μια 15μελούς ομάδας φανατικών μουσουλμάνων που είχαν προσηλυτίσει σαλαφιστές στην επαγγελματική σχολή για μηχανικούς στη Φραγκφούρτη, όπου φοιτούσε. Είχαν προσεγγίσει πολλά παιδιά. Ένας μαθητής διηγείται ότι πρότειναν και σε αυτόν να πάει στη Συρία αλλά αρνήθηκε.
Ο Κρέσνικ πήγε στη Συρία και συνελήφθη πέρυσι το Δεκέμβριο όταν επέστρεψε στη Γερμανία. Στα τηλεφωνήματά του με την αδελφή του φέρεται να λέει ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να πεθάνει σαν μάρτυρας για το Ισλάμ.

Μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚ

Στο μεταξύ, μέχρι 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των "Νιού Γιόρκ Τάιμς".

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει πως η Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων μαχητών για την εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία έχει καταλάβει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.
Πηγή: Deutsche Welle, AMΠΕ