Κλείσιμο

Ζευγάρια που ζούσαν «στην αμαρτία» πάντρεψε ο πάπας Φραγκίσκος

Είκοσι ζευγάρια Ιταλών, αρκετά εκ των οποίων ζούσαν «στην αμαρτία», έχοντας αποκτήσει ακόμα και παιδιά εκτός γάμου, πάντρεψε σήμερα Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό, σε μία σπάνια κίνηση για έναν ποντίφικα, η οποία συμβολίζει τη σταδιακή αύξηση της ανεκτικότητας που επιδεικνύει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα όπως οι οικογενειακές αξίες.

Ανάμεσα στα ζευγάρια που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου βρισκόταν και ένα όπου η ανύπαντρη γυναίκα έχει ήδη ένα παιδί από προηγούμενη σχέση και ο προηγούμενος γάμος του άνδρα είχε ακυρωθεί.

Αρκετά άλλα από τα ζευγάρια συζούσαν χωρίς να έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους.

Ο ίδιος ο ποντίφικας είχε ζητήσει να παντρέψει 40 ανθρώπους που θα αντιπροσώπευαν μοντέρνα ζευγάρια και θα προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα.

Η κίνηση του Φραγκίσκου, που λαμβάνει χώρα τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της 5ης Οκτωβρίου με επίκεντρο θέματα όπως η οικογένεια, ο γάμος, οι προγαμιαίες σχέσεις και το διαζύγιο, γίνεται αντιληπτή ως μία επιβεβαίωση της πεποίθησής του ότι η Εκκλησία που πρέπει να υποδέχεται στους κόλπους της όλους τους πιστούς, ακόμα και αυτούς που έχουν αμαρτήσει.

Ο Φραγκίσκος έχει επιλέξει το «έλεος» ως μία από τις βασικές αξίες της παπικής του θητείας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν θα πρέπει να έχει εμμονή με το δόγμα, να είναι λιγότερο επικριτική, να «τσαλακώνει την εικόνα της» και αγγίζει τους απλούς ανθρώπους στο δρόμο.

Η τελετή της Κυριακής ήταν ο πρώτος παπικός γάμος μετά από 14 χρόνια. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ τέλεσε γάμους δύο φορές, το 1994 και το 2000, ενώ ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, πάπας Βενέδικτος ο 16ος δεν τέλεσε ποτέ το μυστήριο αυτό κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Γερμανικό Πρακτορείο/Reuters