Κάμερον: Θα κυνηγήσουμε μέχρι τέλους τους δολοφόνους του Ντέιβιντ Χέινς

Η Βρετανία θα «κυνηγήσει» και «θα φέρει στη δικαιοσύνη» τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του 44χρονου Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, του τρίτου Δυτικού ομήρου που αποκεφαλίστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας Cobra.

«Θα κάνουμε ό,τι βρίσκεται στη δύναμή μας για να κυνηγήσουμε αυτούς τους δολοφόνους και να διασφαλίσουμε πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, όσο κι αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον, μιλώντας μετά από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας Cobra στο Λονδίνο.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του 44χρονου Χέινς. Το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποτρόπαια πράξη, που έρχεται στον απόηχο των παρόμοιων εκτελέσεων των αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Στο βίντεο του αποκεφαλισμού εικονίζεται ένας ακόμα όμηρος, τον οποίο οι τζιχαντιστές απειλούν πως θα εκτελέσουν αν το Λονδίνο δεν διακόψει την παροχή όπλων στον ιρακινό στρατό και τους κούρδους αντάρτες πεσμεργκά.

Πηγές βρετανικών μέσων υπογραμμίζουν πάντως πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Κάμερον τόνισε πως το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές απήγαγαν και εκτέλεσαν τον Χέινς, έναν άνθρωπο που εργαζόταν για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, δείχνει «τι πρεσβεύσει» το Ισλαμικό Κράτος.

«Ο Ντέιβιντ Χέινς ήταν εργαζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο όχι για να κάνει κακό, αλλά για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του [...] Ήταν ένας βρετανός ήρωας», συμπλήρωσε ο κ. Κάμερον.

«Ένα Μήνυμα στους Συμμάχους της Αμερικής»

Το βίντεο, με τίτλο «Ένα Μήνυμα στους Συμμάχους της Αμερικής», αρχικά δείχνει αποσπάσματα δηλώσεων του κ. Κάμερον σχετικά με τη συνεργασία του Λονδίνου με την κυβέρνηση του Ιράκ και τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Στη συνέχεια μιλά ο όμηρος, ο οποίος επιρρίπτει προσωπικά στον κ. Κάμερον «το σύνολο της ευθύνης» για την εκτέλεσή του. «Δυστυχώς στο τέλος θα είμαστε εμείς, ο βρετανικός λαός, που θα πληρώσουμε το τίμημα για τις εγωιστικές αποφάσεις του Κοινοβουλίου μας», συμπληρώνει.

Αμέσως μετά παίρνει το λόγο ο εκτελεστής. «Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τη δική σου υπόσχεση Κάμερον, να εξοπλίσεις τους [κούρδους] πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Τότε, ο μαυροντυμένος δήμιος αποκεφαλίζει τον όμηρο.

Αιματηρή σειρά

Η αποτρόπαια σκηνή έχει κινηματογραφηθεί με φόντο την έρημο, όπως και οι εκτελέσεις των Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ κατά τον τελευταίο μήνα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δήμιος έχει βρετανική προφορά.

Όπως και στα βίντεο με τις εκτελέσεις των Φόλεϊ και Σότλοφ, ο όμηρος είναι γονατισμένος και δεμένος πισθάγκωνα, ντυμένος με μία πορτοκαλί ενδυμασία.

Η εμφάνιση του δεύτερου ομήρου στο τέλος του βίντεο είναι επίσης μία πρακτική που ακολουθήθηκε και στα προηγούμενα βίντεο του ΙΚ, με τον Σότλοφ να εικονίζεται στο βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ και τον Χέινς να εμφανίζεται στο βίντεο με την εκτέλεση του Σότλοφ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ