Προειδοποιήση της ΕΕ για κίνδυνο άμεσης επανέναρξης εχθροπραξιών στη Γάζα

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επανέναρξης των εχθροπραξιών στη Γάζα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, στην οποία ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να πάρει μέρος εάν δεν να έχουν εκπληρωθεί ορισμένες προϋποθέσεις.

Καθώς τα πάντα – ή σχεδόν τα πάντα – πρέπει να ανοικοδομηθούν στον παλαιστινιακό θύλακα, που υπέστη τεράστια καταστροφή κατά τη διάρκεια των 50 ημερών του πολέμου (από την 8η Ιουλίου έως την 26η Αυγούστου), δύο υψηλόβαθμοι διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην ανοικοδόμηση θα εξαρτηθεί από ορισμένους όρους που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί πρέπει να εκπληρώσουν: κυρίως το να υπάρξει ένα περίγραμμα μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός και μια επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου την είχε εκδιώξει η Χαμάς.

Κατά την επιστροφή του από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζον Γκατ-Ρούτερ, εκπρόσωπος της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι διαπίστωσε μεταξύ των κατοίκων της Γάζας «ένα βαθύ συναίσθημα φόβου ότι τα επεισόδια βίας μπορούν γρήγορα να ξεσπάσουν εκ νέου».

Ο Λαρς Φομπόργκ Άντερσεν, πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό ενδεχόμενο» επανάληψης των βιαιοπραγιών, ίσως εντός λίγων μηνών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ιερουσαλήμ, οι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν «με μια αίσθηση κατεπείγοντος» την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.

Για αυτό, σύμφωνα με τον Φομπόργκ Άντερσεν, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ξεκινήσουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Ένας αριθμός προϋποθέσεων πρέπει να ικανοποιηθεί προτού ξεκινήσουμε (. . .) να συζητάμε για το είδος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στην ανοικοδόμηση» σύμφωνα με τον Γκατ-Ρούτερ.

Κάποιοι δωρητές που έχουν ήδη πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Γάζας, θέατρο τριών πολέμων σε διάστημα 6 ετών, φοβούνται να δώσουν χρήματα «σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πάντως, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξορία, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ με στόχο την παγίωση της εκεχειρίας στη Γάζα αναμένεται να επαναληφθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. «Οι Αιγύπτιοι πρέπει ακόμα να μας δώσουν την ακριβή ημερομηνία» της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, είπε ο Μαρζούκ.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας Αιγύπτιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι καμία ημερομηνία δεν έχει μέχρι στιγμής ορισθεί αλλά μία αντιπροσωπεία των υπηρεσιών ασφαλείας μετέβη την περασμένη εβδομάδα στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την ισραηλινή πλευρά οι υπεύθυνοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις για την πιθανή ημερομηνία – ή καν την επανάληψη – των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ