Ρέντσι: Προς νέα κατεύθυνση στην ΕΕ - Η αριστερά που δεν αλλάζει ονομάζεται δεξιά

Την πεποίθησή του ότι «η Ευρώπη είναι το μέλλον» εξέφρασε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Europe1 » ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εκτιμώντας ότι έχει ήδη δρομολογηθεί «μια νέα κατεύθυνση» στην ΕΕ. Υποστήριξε τον διάλογο με την Αγγελα Μέρκελ προκειμένου να ξεπεραστεί η γερμανική ακαμψία, την τήρηση των δεσμεύσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα εξασφαλίζοντας μια σχετική ευελιξία. Ο Ρέντσι θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία με τη Ρωσία για την εξασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και πιστεύει ότι η αριστερά που αγωνίζεται για τα ιδεώδη της χωρίς ρεαλισμό και χωρίς να αλλάζει, ανήκει στον συντηρητισμό και παύει να λέγεται αριστερά.
Τη συνέντευξη έδωσε από τη Ρώμη στην Αν Σαιν Κλαιρ πρώην σύζυγο του Ντομινίκ Στρος Καν, που επανήλθε πλέον ενεργά στη δημοσιογραφία.

Σε μια πρώτη παρατήρηση της Αν Σεν Κλαιρ ότι το σύνολο των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη δεν μοιάζουν ικανοί να μετακινήσουν την Μέρκελ από τις θέσεις της, ο Ματέο Ρέντσι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί «κάθε πολεμική με τη Γερμανία και να συνεχισθεί ο διάλογος».

Υπογράμμισε παράλληλα, ότι το σημαντικό είναι, τα μηνύματα που έστειλαν οι ευρωπαίοι πολίτες στις εκλογές, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αντιπαρέθεσε τα 15 εκατ. των ψήφων που πήρε το κόμμα του στην Ιταλία, έναντι των μόνο 10 εκατ. που πήρε η Αγγελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον Ματέο Ρέντσι έχει ήδη δρομολογηθεί μια νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη και σαν πρώτο στοιχείο ανέφερε τα 300 δις για επενδύσεις. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι πλέον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Σαν δεύτερο στοιχείο είναι η πρόθεση που έχει εκφράσει ο Μάριο Ντράγκι να διατεθούν από την ΕΚΤ 200 δισ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το τρίτο στοιχείο που θα πρέπει να προχωρήσει, σύμφωνα με τον Ρέντσι είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. « Οχι για τον φόβο της Μέρκελ αλλά για το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε.

Σε ερώτημα, εάν προτίθεται να τηρήσει το 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, απάντησε :« Θα πρέπει να τηρήσω τις δεσμεύσεις μας, είναι θέμα φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας μου. Επομένως θα το τηρήσουμε. Μπορώ βέβαια να πω ότι αυτό το μέτρο που πήραμε πριν από χρόνια δεν είναι ό,τι καλύτερο για σήμερα. Όμως, ως προεδρεύων του Συμβουλίου, θα πρέπει να πω στους εταίρους μου καθώς και στις αγορές, ότι δεν θα αλλάξουμε το μέτρο, ότι θα σεβαστούμε τη δέσμευση. Αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ευελιξία που προβλέπεται από τις Συνθήκες» τόνισε.

Μιλώντας για την Ευρώπη ο Ματέο Ρέντσι εξήγησε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται στους κανόνες του Μάαστριχτ, στα νούμερα, ή στις ρυθμίσεις για τα καταναλωτικά αγαθά. «Η Ευρώπη είναι η ελπίδα, είναι το μέλλον, εφόσον συμφωνούμε ότι οι παππούδες μας σκοτώθηκαν σε τραγικές συνθήκες για να δώσουν σε εμάς το μήνυμα της ειρήνης και της ελευθερίας», υπογράμμισε.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας για παράδειγμα, ο Μ. Ρέντσι απάντησε:

«Θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική, θα πρέπει να μιλήσουμε με μεγάλη σθεναρότητα στον Πούτιν, αποφεύγοντας εκφράσεις ψυχροπολεμικές...πέρα από την Ουκρανία, έχουμε σήμερα την κρίση στη Συρία, στο Ιράκ... το παράδοξο είναι ότι έχουμε ανάγκη τη Ρωσία για την αναζήτηση μιας διεθνούς τάξης στον κόσμο. Ελπίζω ότι ο Πούτιν θα μπορέσει να δείξει φρόνηση και να ενδιαφερθεί για την παγκόσμια ειρήνη. Θα πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι δεν δεχόμαστε την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί του για τη διεθνή κατάσταση, εφαρμόζοντας τους διεθνείς κανόνες».

Σχετικά με το που ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτόν του, αριστερά ή δεξιά στην πολιτική, ο ιταλός πρωθυπουργός απάντησε ότι απ'όταν ήταν μικρό παιδί με την επιρροή της μητέρας του, το ιδεώδες του δεν ήταν ο κομμουνισμός αλλά θαύμαζε την πολιτική των Κένεντι και στη συνέχεια του Μπιλ Κλίντον και του Τόνι Μπλερ. «Μού άρεσε πολύ», εξήγησε, «μια πολιτική της αριστεράς που δεν υπερασπίζεται μόνο τα ιδεώδη, αλλά που είναι ικανή να αλλάζει τα πράγματα. Μου άρεσε πολύ ο Φρανσουά Μιτεράν όταν άλλαξε την πολιτιστική πολιτική της Γαλλίας».

Στο ερώτημα εάν τελικά τοποθετεί τον εαυτόν του στην αριστερά απάντησε : «Είμαι αριστερός με την προϋπόθεση ότι είναι ικανή η αριστερά να αλλάζει. Η αριστερά που δεν αλλάζει δεν είναι αριστερά ονομάζεται δεξιά. Όταν δεν αλλάζουμε τα πράγματα είμαστε συντηρητικοί. Πιστεύω επομένως ότι είναι σημαντικό το να δίνουμε μάχη για τα ιδεώδη, εάν όμως δίνουμε τη μάχη αυτή χωρίς πραγματισμό (ρεαλισμό) και χωρίς να βλέπουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει, τότε θα χάσουμε και αυτήν ακόμα την ιδέα της αριστεράς».

Για τον Ματέο Ρέντσι «οι πολιτικοί μπορούν ν' αλλάξουν τη μοίρα των λαών, γιατί εάν αλλάξουν τους θεσμούς μπορούν ν' αλλάξουν το μέλλον των ανθρώπων. Η πολιτική μας δίνει τη δυνατότητα να αντικρίζουμε το μέλλον με αξιοπρέπεια και με ομορφιά ψυχής», κατέληξε ο Ματέο Ρέντσι.
Πηγή: skai.gr