Ράσμουσεν: Το NATO θα εγκρίνει τη νέα δύναμη για την ανατολική Ευρώπη

Με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία και τις ενέργειες της Ρωσίας διεξάγεται στο Νιούπορτ της Μεγάλης Βρετανίας, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία περίπου εξήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Την πεποίθηση πως η Σύνοδος θα υιοθετήσει το σχέδιο για τη δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης στην ανατολική Ευρώπη εξέφρασε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα σε κάθε ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κοντά στα σύνορά της.

«Το σχέδιο θα κάνει τις δυνάμεις μας ταχύτερες, καλύτερες και πιο ευέλικτες. Έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση», σχολίασε ο κ. Ράσμουσεν, προσερχόμενος στη Σύνοδο. Τόνισε πως η Συμμαχία είναι αντιμέτωπη με «ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια» τη στιγμή που «στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα πάντως, μιλώντας στο BBC, ο κ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε «ανειλικρινή» την πρόταση εκεχειρίας του ρώσου ηγέτη. «Πιστεύω πως στο τέλος της ημέρας οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για κατάπαυση του πυρός. Συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν την ανατολική Ουκρανία».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα ενημερώσει τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά τον παιχνίδι αντικρουόμενων ανακοινώσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Χθες Τετάρτη, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε στίγμα σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης, ανακοινώνοντας την αναστολή παράδοσης του πρώτου εκ των δύο ελικοφόρων πλοίων Mistral που έχει παραγγείλει η Ρωσία στη Γαλλία. Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την απόφαση του Παρισιού, ενώ η Μόσχα επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Ισλαμικό Κράτος και Αφγανιστάν

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν επίσης η καταπολέμηση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, μετά τον αποκεφαλισμό και δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος. Στο δείπνο των αρχηγών κρατών, θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποία βρίσκεται στη δίνη πολιτικής κρίσης εν μέσω αλληλοκατηγοριών για νοθεία και απάτη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και την ανακαταμέτρηση ψήφων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ