Κλείσιμο

Η Ρωσία θα προσαρμόσει το δόγμα της στην παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Δεν αποσαφήνισε ωστόσο ποιες ακριβώς θα είναι οι αλλαγές στο ρωσικό δόγμα.

Το μήνυμα του Κρεμλίνου έρχεται μία ημέρα αφότου ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε πως η Συμμαχία σχεδιάζει τη δημιουργία μίας δύναμης ταχείας αντίδρασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή στην ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Οι στρατιωτικές δομές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας, και μέσω της επέκτασης, θα εξακολουθήσει να αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο κ. Ποπόφ, αναφερόμενος ειδικότερα στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τα απειλές για τη ρωσική ασφάλεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η προσέγγιση των στρατιωτικών δομών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας μας, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της παρουσίας της Συμμαχίας, θα περιληφθούν στις εξωτερικές στρατιωτικές απειλές», σημείωσε.

«Όλα τα γεγονότα δείχνουν την βούληση των ηγεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την πολιτική της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι παρά τις διακηρύξεις «καλών προθέσεων», το ΝΑΤΟ και η Ρωσία «δεν κατόρθωσαν να εγκαθιδρύσουν έναν διάλογο σε βάσεις ισοτιμίας».

«Εξακολουθούν να περιμένουν από τη Ρωσία μονομερείς υποχωρήσεις σε μία σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής [...] Αποτιμούν κατά μη αντικειμενικό τρόπο τον ρόλο της Ρωσίας στα γεγονότα στην Ουκρανία, εξάγονται εσφαλμένα συμπεράσματα και λαμβάνονται ακατάλληλα μέτρα», κατέληξε ο κ. Ποπόφ.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters, Newsdesk ΣΚΑΪ