Απορρίφθηκε η αίτηση Κατσανέβα για το «όνειδος»

Απορριπτική ήταν η απάντηση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θεόδωρου Κατσανέβα, με την οποία είχε στραφεί κατά του χρήστη της Wikipedia Diu, κατά κόσμον Δημήτρη Λιούρδη. Ο κ. Κατσανέβας ζητούσε τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στο ιστότοπο της Βικιπαίδεια. Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά σχετικά με την διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του κ. Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του.

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επιδικάζοντάς του παράλληλα τα δικαστικά έξοδα (300 ευρώ).

Το σημαντικό στην απόφαση είναι ότι το δικαστήριο δεν απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Κατσανέβα για τυπικούς λόγους αλλά εισήλθε στην ουσία του θέματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος δε χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας, η οποία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν είναι παράνομη».

Μάλιστα, προχωρώντας σε σχολαστική ανάλυση των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου ως προς το επίμαχο σημείο (όπου και κρίνει πως «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δε συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη»), αναλύει και το ίδιο το περιεχόμενο του λήμματος αναφέροντας ότι «δεν διαφοροποιείται το περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα της διαθήκης», «ούτε η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του».

Τέλος, κάνει μια αναφορά στην δικαστική διαμάχη του κ. Κατσανέβα με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (δικαιώθηκε ο πρώτος), για την οποία αναφέρει ότι «τα πραγματικά περιστατικά παρίστανται ουσιωδώς διάφορα», καθώς ο κ. Καρατζαφέρης τον δυσφημούσε δημοσιεύοντας από την εφημερίδα του σε διαδοχικά φύλλα τη φωτογραφία του κ. Κατσανέβα με τη λεζάντα «Όνειδος».

Το επόμενο «ραντεβού» είναι για τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και εκδικάζεται η αγωγή με την οποία ζητά ο Πρόεδρος του κόμματος της Δραχμής ζητά 200.000 ευρώ από τον κ. Λιούρδη.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός