Αυστηρά μέτρα κατά της τρομοκρατίας εξαγγέλλει σήμερα ο Κάμερον

Με το θέμα των τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ ασχολείται σήμερα και το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Ντ. Κάμερον παρουσιάζει τις λεπτομέρειες νομοσχεδίου το οποίο εμποδίζει την εισοδο και έξοδο από τη χώρα ακραίων ισλαμιστών.

Αυστηρά μέτρα κατά της τρομοκρατίας εξαγγέλλει σήμερα από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Στόχος των μέτρων αυτών είναι η αποτροπή του υπαρκτού ενδεχόμενου επίθεσης ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προτάσεις που έχει στα χέρια του ο Ντέιβιντ Κάμερον περιλαμβάνουν σειρά μέτρων με πιο ριζοσπαστικό την απαγόρευση επανόδου στη χώρα όλων των βρετανών τζιχαντιστών μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αν και το βρετανικό δίκαιο δίνει την ευχέρεια στην υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι να αφαιρέσει για ορισμένο χρονικό διάστημα τα διαβατήρια υπόπτων για τρομοκρατία ή χουλιγκανισμό, νομικοί κύκλοι στο Λονδίνο εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο συνάδει με τις Διεθνείς Συνθήκες η έστω και προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα καταγωγής του ενός ατόμου και η μετατροπή του σε άπατρι.

Συνεργασία με την Τουρκία εξαγγέλλει ο Κάμερον


Παρά τα νομικά κωλύματα πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αφαίρεση ακόμη και της βρετανικής υπηκοότητας σε όλους όσους πολεμούν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους (ΙS).

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται επίσης να εξαγγείλει πρωτοβουλία συνεργασίας με την Τουρκία, τελικό σταθμό των τζιχαντιστών πριν προωθηθούν σε Συρία και Ιράκ. Όπως αποκαλύπτουν συνεργάτες του, ο βρετανός πρωθυπουργός κρίνει απολύτως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επιχείρησης σε βρετανικό έδαφος, επικαλούμενος σειρά εκθέσεων των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Ήδη, από χθες η Βρετανία, βρίσκεται σε καθεστώς υψηλού κινδύνου για την περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Παράλληλα, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκαν από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων, εξέδωσαν «φετφά» κατά των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού καταδικάζοντας τους ως αιρετικούς.

Πηγή: Deutsche Welle - Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο