Κλείσιμο

Αποσύρθηκαν από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ οι ουκρανικές δυνάμεις

Αποσύρθηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις από το αεροδρόμιο της πόλης του Λουχάνσκ, μετά από ολονύχτιες μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού

Αντεπίθεση εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ευρωπαίους ηγέτες. Τους κατηγόρησε ότι "κλείνουν τα μάτια" στις στρατιωτικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων που βάλλουν κατά αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.  "Απολύτως προκλητικά τα επεκτατικά προς Ανατολάς σχέδια του ΝΑΤΟ"  δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές - που θα συναντηθούν στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις - να κάνουν προτεραιότητά τους την εκεχειρία.

Για "ευθεία και ανοικτή επίθεση", κατηγόρησε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Από την πλευρά τους
, οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ τόνισαν τη Δευτέρα ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας, υπό τον όρο ότι το Κίεβο θα αποδεχθεί τα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών δημοσιοποίησαν τη θέση τους στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που αρχίζει εντός της ημέρας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ.

Ο κατάλογος των αιτημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία περιλαμβάνει την αναγνώριση ειδικού καθεστώτος για τα εδάφη των «δυο ρωσικών δημοκρατιών», αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας, το τέλος «των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Κιέβου καθώς και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή.

Οι αυτονομιστές απαιτούν ακόμη αμνηστία για την φιλορωσική πολιτοφυλακή και τους πολιτικούς κρατουμένους, μαζί με ένα ειδικό καθεστώς για τις στρατιωτικές τους μονάδες και το δικαίωμα να διορίζουν δικαστές και εισαγγελείς.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ενδεχομένως να πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά είπε ότι "δεν αποτελεί επιλογή" η αδράνεια απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πολέμου «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ