Λευκωσία: Αναμονή για «κίνηση» Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα

Με ενδιαφέρον αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σήμερα Δευτέρα. Σε μια συμβολική χειρονομία, ο νέος τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται το ψευδοκράτος. 

Το ζητούμενο είναι κατά πόσον ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα δώσει κάποια ένδειξη για πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο ταυτόχρονα με τον κ. Ερντογάν φθάνει στα κατεχόμενα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.

Προ δεκαημέρου
η Άγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο έως και τις 2 Οκτωβρίου. Χθες δέσμευσε μια ακόμη περιοχή, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου έως και τη 10η Νοεμβρίου. Επεκτείνοντας χρονικά την παρουσία του σκάφους στην περιοχή, προφανώς επιχειρεί να διαμορφώσει τους σχεδιασμούς με βάση και τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι στο πεδίο των γεωτρήσεων, αυτές θα αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τα ενεργειακά της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μια θετική παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν θα έδινε δυναμική στην τρέχουσα διαδικασία λύσης, που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες πολλά προβλήματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με συνεντεύξεις και δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι «φίλοι της Κύπρου και της Τουρκίας» τού έχουν μιλήσει για κίνηση Ερντογάν στο Κυπριακό.

Απ’ αυτά που θα πει ο κ. Ερντογάν, πάντως, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος, αν ακούσει θετικά πράγματα, θα αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Ερντογάν θα τύχει θερμής υποδοχής στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ