Κλείσιμο

Ηχηρό «όχι» από το Πεκίνο σε ελεύθερες υποψηφιότητες στο Χονγκ Κονγκ

Ηχηρό «όχι» στο ενδεχόμενο ελεύθερων υποψηφιοτήτων για την ιστορική εκλογή του νέου ηγέτη του Χονγκ Κονγκ έδωσε την Κυριακή η Κίνα, σε μία κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ασίας.

Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιτρέψουν μόνο δύο ή τρεις υποψήφιους για τις εκλογές του 2017. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διασφαλίσουν τη στήριξη αρμόδιας «αντιπροσωπευτικής» επιτροπής, όπου όμως αναμένεται να κυριαρχούν οι καθεστωτικοί.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής της κινεζικής Βουλής, που έλαβε την επίμαχη απόφαση, προειδοποίησε πως οι ελεύθερες υποψηφιότητες θα δημιουργούσαν μία «χαοτική κοινωνία».

Οι κάλπες του 2017 θα συνιστούν την πρώτη δημοκρατική εκλογή της ηγεσίας του Χονγκ Κογκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997. Κατά τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες ακτιβιστές συμμετείχαν σε εκστρατεία για ελεύθερες εκλογές.

Το Σάββατο, άρθρο-μήνυμα που δημοσιεύθηκε σε κρατική εφημερίδα της Κίνας προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις να μην «μπλέκονται» στην πολιτική σκηνή του Χονγκ Κονγκ. Κατηγόρησε μάλιστα ορισμένα πρόσωπα στο Χονγκ Κονγκ πως «συνεργάζονται» με μη κατονομασμένες «δυνάμεις από το εξωτερικό».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ