Άνοιγμα αλλά και σκληρές προειδοποιήσεις Μπαρόζο προς Ρωσία

Νέο άνοιγμα προς τη Ρωσία για διπλωματική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ο στόχος μας», αλλά η «απάντηση σε μία κλιμάκωση την οποία δεν θέλαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το άνοιγμα Μπαρόζο συνοδεύτηκε όμως και από σαφείς προειδοποιήσεις, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να σχολιάζει ότι αναμένει την επιβολή νέων ποινών κατά τη Σύνοδο Κορυφής, διαμηνύοντας πως η Μόσχα «δεν πρέπει να υποτιμήσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα» της Ε.Ε. να «στηρίξει τις αρχές και τις αξίες της».

«Καλούμε [τη Ρωσία] να επιστρέψει στη λογική [...] Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον να συγκρουστούμε με τη Ρωσία. Στρατηγικά αυτή η σύγκρουση δεν έχει καμένα νόημα, αυτό το είδος νέου Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.

Σε νέες βαριές καταγγελίες για δράση ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος προέβη από την πλευρά του ο Πέτρο Ποροσένκο, σημειώνοντας πως ρωσικά άρματα μάχης επιτέθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Νοβοσβιτλίβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ και «κατέστρεψαν σχεδόν κάθε σπίτι».

Προσέθεσε πως πλέον υπάρχουν χιλιάδες ξένοι στρατιώτες και εκατοντάδες ξένα άρματα που επιχειρούν στην Ουκρανία, παραδεχόμενος πάντως  πως δεν είναι δυνατή μία αμιγώς «στρατιωτική λύση», αλλά ο στόχος θα πρέπει να είναι η ειρήνη και ο τερματισμός «της επιθετικότητας και της τρομοκρατίας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων, δήλωσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» πως η Ε.Ε. θα αποφασίσει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, προσθέτοντας γενικότερα πως είναι βέβαιος ότι «η ρωσική επιθετικότητα δεν θα μείνει χωρίς ευρωπαϊκή αντίδραση».

Τόνισε μάλιστα πως η απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. «Σήμερα μιλάμε για τη μοίρα της Ουκρανίας, αλλά αύριο θα μπορούμε να μιλάμε για τη μοίρα όλης της Ευρώπης», σχολίασε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ