Παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους ζητά ο Κέρι

Υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου, παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους τάχθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζητά να υπάρξει «μια κοινή αντίδραση, υπό τις ΗΠΑ, και τον μεγαλύτερο δυνατό συνασπισμό κρατών».

«Οι εξτρεμιστές ηττώνται μόνο όταν υπεύθυνα έθνη και οι λαοί τους ενώνονται προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν», συμπληρώνει.

Τονίζει παράλληλα πως το ΙΚ δεν πρόκειται να ηττηθεί μόνο με αεροπορικά πλήγματα, στρατηγική που έχουν για την ώρα επιλέξει οι ΗΠΑ. Ο κ. Κέρι δεν κάνει καμία αναφορά σε ενδεχόμενη αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει όμως πως πρέπει να υποστηριχθούν «οι ιρακινές δυνάμεις» και «η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κέρι προειδοποιεί πως το ΙΚ δε συνιστά απειλή μονάχα για τη Συρία και το Ιράκ, αλλά «εάν τους επιτραπεί»  θα απειλήσουν μία ευρύτερη και στρατηγικά σημαντική περιοχή στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κέρι επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ να δημιουργήσει τον εν λόγω συνασπισμό κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με τους δυτικούς εταίρους των ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνόδου της Συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει μια στρατηγική εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ