Πούτιν: Η χώρα δεν θα συρθεί σε σύγκρουση μεγάλης κλίμακας

Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, αλλά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας—οι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι καλύτερο να μην μας προκαλούν», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος μίλησε σε μια νεολαιίστικη εκδήλωση στη Μόσχα.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο—«όχι για να απειλήσει κανέναν, αλλά για να αισθάνεται ασφαλής».

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης,

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τη Μόσχα να υπερασπίζεται την Παρασκευή το δικαίωμα των αυτονομιστών στην απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων, και το ΝΑΤΟ να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Ουκρανικής κυριαρχίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό παράθυρο για να καταστεί το Κίεβο μέλος της συμμαχίας...

Ειδικότερα, την Παρασκευή ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι «ο μόνος τρόπος για να διασώσουμε πολίτες στην Ανατολική Ουκρανία είναι να απωθήσουμε τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά από τις θέσεις από τις οποίες βρίσκονται από τις οποίες επιτίθενται σε πόλεις». 

«Από στρατιωτικής άποψης ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι πολιτοφυλακές κάνουν απλά πράγματα - απωθούν τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά τις θέσεις από τις οποίες εξαπολύουν επιθέσεις στις πόλεις, τα νοσοκομεία και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η απώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα σώσει πολλούς αμάχους» πρόσθεσε.

«Το Κίεβο καλύπτει τη στρατιωτική του αποτυχία μιλώντας για ρωσική εμπλοκή» πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε δε, ότι η Μόσχα έστειλε υπηρεσιακά σημειώματα στο Κίεβο για νέα αποστολή κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, και το Κίεβο απάντησε θετικά.

«Υπηρεσιακό σημείωμά μας σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να στείλει νέο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας παραδόθηκε στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή, πριν από πέντε ημέρες» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

«Προχθές (Τετάρτη) λάβαμε μια απάντηση από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέφραζε την κατ 'αρχήν συμφωνία του για την αποστολή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας και την άποψή του για τη σύνθεση της βοήθειας» είπε ο Λαβρόφ.

«Στείλαμε ένα δεύτερο σημείωμα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο υπουργός. «Κατά την άποψή μας, έχουμε μια κοινή αντίληψη σχετικά με τον τρόπο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της δεύτερης φάλαγγας στα νοτιοανατολικά (Ουκρανία) και την παράδοση του φορτίου» είπε.

ΝΑΤΟ κατά Μόσχας

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι έχει εμπλακεί σε απευθείας στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη ανταρτών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σημείωσε ότι «παρά τις διαψεύσεις », είναι πλέον σαφές ότι η Ρωσία έχει διασχίσει παράνομα τα ουκρανικά σύνορα.

Μάλιστα, ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της Ουκρανίας σχετικά με την ασφάλειά της», σχολιάζοντας δήλωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ ότι θα έβαζε τη χώρα σε πορεία για ένταξη στη συμμαχία.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ