ΟΗΕ: 2.593 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μάχες στην Ουκρανία

Συνολικά 2.593 άνθρωποι, στους οποίους περιλαμβάνονται άμαχοι καθώς και ουκρανοί και αυτονομιστές μαχητές, έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Απριλίου στις μάχες που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Η τάση είναι σαφής και ανησυχητική. Υπάρχει σημαντική αύξηση του απολογισμού των νεκρών στα ανατολικά", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών είναι 2.593 -- κοντά στις 3.000 αν περιλάβουμε τα 298 θύματα της συντριβής της πτήσης MH17 (της Malaysia Airlines)", πρόσθεσε.

Ο Σιμόνοβιτς, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση που συνέταξε αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ, δήλωσε πως τα θύματα μεταξύ των αμάχων θα συνεχίσουν να αυξάνονται "καθώς κάθε πλευρά αυξάνει την ισχύ της με επιστράτευση, καλύτερη οργάνωση ή ανάπτυξη νέων μαχητών και περισσότερο εξελιγμένα όπλα και στήριξη από το εξωτερικό".

Ο απολογισμός των νεκρών είναι αυξημένος κατά σχεδόν 400 σε σχέση μ' αυτόν που αναφέρεται στην έκθεση, η οποία κάλυπτε την περίοδο ως τις 17 Αυγούστου.

Ο Σιμόνοβιτς δήλωσε πως η φερόμενη αύξηση της συμμετοχής ξένων μαχητών στις εχθροπραξίες -μια αναφορά στα ρωσικά στρατεύματα και τους ρώσους εθελοντές μαχητές- είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Στην έκθεση οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγορούνται για ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται φόνοι, απαγωγές και βασανιστήρια, ενώ αναφέρεται πως έχουν "σταθερή προμήθεια" εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφέρονται επίσης πληροφορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και τα ειδικά τάγματα του υπουργείου Εσωτερικών.

"Ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να διαπράττουν φόνους, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, κακομεταχειρίσεις, εκτελέσεις και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως οι παραβιάσεις στρέφονται με δυσανάλογο τρόπο εναντίον των αμάχων.

"Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε βομβαρδισμούς από ρωσικό έδαφος και παράνομη χρήση ναρκών σε ουκρανικό έδαφος", επισημαίνουν ακόμη οι παρατηρητές.

Το ενδεχόμενο ο Πέτρο Ποροσένκο να απευθυνθεί στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Σάββατο, συζήτησαν ο ουκρανός πρόεδρος με την Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την κλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης, και τη διαφαινόμενη είσοδο ρωσικού στρατού στο έδαφος της χώρας.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ