Τουρκία – Άγκυρα: Ένταση στη Βουλή με την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν

Σε μια λαμπρή, αλλά ταραχώδη τελετή στη Βουλή, από την οποία αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), ορκίστηκε σήμερα Πέμπτη στην Άγκυρα πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό.

Σημειώνεται ότι το CHP κατέθεσε ένσταση στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν έπρεπε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν ορκιστεί πρόεδρος, με βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκσφενδονίζει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου την απόφαση.

Ακολουθεί επίσημο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, τη δεξίωση, και τέλος το δείπνο που θα παραθέσει ο Ερντογάν προς τιμήν των ξένων επισήμων που ήλθαν στην Άγκυρα για τις τελετές.

Στις 22:00 ο πρόεδρος Ερντογάν θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο αρχηγό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η τελετή στη Βουλή πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσωπειών 90 κρατών από την ΕΕ, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Στην Άγκυρα βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κομίζει μήνυμα του προέδρου της Κύπρου στον κ. Ερντογάν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ