Αυτονομιστής αξιωματούχος: 3.000 με 4.000 Ρώσοι πολεμούν μαζί μας

Στην αποκάλυψη ότι περίπου 3 με 4 χιλιάδες «ρώσoι εθελοντές» -όχι μόνο αποστρατευμένοι αλλά και εν ενεργεία- μάχονται στις τάξεις των φιλορώσων αυτονομιστών προχώρησε ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

«Πολλοί από αυτοί έχουν εγκαταλείψει τη δημοκρατία, αλλά η πλειονότητα έμεινε εδώ» δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24.

«Το Κίεβο και η Δύση μίλησαν επανειλημμένα για ‘ρωσική στρατιωτική εισβολή’ για να δικαιολογήσουν τις σαρωτικές ήττες του ουκρανικού στρατού τους τελευταίους μήνες... Εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε ότι πολλοί ρώσοι μάχονται στις τάξεις μας, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και θα ήταν πολύ δυσκολότερο για εμάς να πολεμήσουμε» ανέφερε ο Ζαχαρτσένκο.

«Εν ενεργεία στρατιώτες επίσης αγωνίζονται στις τάξεις μας, καθώς ήρθαν σε μας για να αγωνιστούν για την ελευθερία μας, αντί να κάνουν τις διακοπές τους. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ρώσων», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι Ρώσοι προσέτρεξαν και σε βοήθεια των Σέρβων κατά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πρόσθεσε ότι οι ρώσοι εθελοντές «δυστυχώς υπέστησαν κάποιες απώλειες».

Στο μεταξύ, αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από ρώσους στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία και κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ βομβαρδισμοί με όλμους στοίχισαν τη ζωή 11 αμάχων το τελευταίο 24ωρο στο φιλορωσικό προπύργιο του Ντονέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από ουκρανικές και τοπικές πηγές.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη τη Ρωσία για «άμεση εμπλοκή της» στις συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του τακτικού ουκρανικού στρατού στην ανατολική χώρα.

«Αυξανόμενος αριθμός ρωσικών δυνάμεων εμπλέκεται άμεσα στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος», έγραψε ο πρέσβγς των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στο Twitter προσθέτοντας ότι η Μόσχα «στο εξής εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις» και έχει στείλει "το πιο σύγχρονο σύστημά της αντιαεροπορικής άμυνας, το οποίο περιλαμβάνει το Pantsir-S1" στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ