Ουκρανία - Γιατσενιούκ: Η Ρωσία σχεδιάζει να διακόψει τη ροή αερίου στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υποστήριξε σήμερα Τετάρτη ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη.

Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.

Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τη δήλωση.

Εξάλλου, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

Το NATO είναι βασικός «εταίρος» της Ουκρανίας, η οποία αναμένει «πρακτική βοήθεια», τόσο «από τους δυτικούς εταίρους μας» όσο και συνολικά «από τη συμμαχία», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Αναμένω ότι θα εγκρίνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας-NATO για ένα χρόνο. Αναμένουμε από τους δυτικούς εταίρους μας και τη Συμμαχία πρακτική βοήθεια και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις στη σύνοδο της 4ης Σεπτεμβρίου. Χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Σε συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου για το φυσικό αέριο κατέληξαν την Τρίτη στο Μινσκ ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε ότι, όπως ακριβώς κι ο πρόεδρος Ποροσένκο, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογός μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ