Η (σοσιαλ)φιλελεύθερη μετατόπιση της Γαλλίας

«Καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα», σχολιάζει σκωπτικά η Liberation τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στο Παρίσι και επισημαίνει: «Βλέποντας πόσο χαμηλά έχουν πέσει στις δημοσκοπήσεις και την πολιτική κρίση που έχει προκύψει, οι Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς ποντάρουν τα πάντα σε ένα χαρτί.

Τώρα υπάρχει μόνο μια γραμμή, μια στρατηγική, μια ηγεσία: Ο σοσιαλφιλελευθερισμός, η πραγματιστική Αριστερά, ο σοσιαλδημοκρατικός συμβιβασμός. Είναι αδιάφορο τι ονομασία θα δώσουμε. Τα πρόσωπα, που εκφράζουν αυτή την πολιτική, είναι εν μέρει νέα και συμπαθή. Ωστόσο, ο άνθρωπός των βελούδινων συμβιβασμών, ο Φρανσουά Ολάντ, υποχρεώθηκε να υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Le Monde: Με τίτλο «Βαλς ΙΙ: μία σοσιαλφιλελεύθερη τοποθέτηση», η Le Monde αναλύει το σκεπτικό του ανασχηματισμού αλλά και τις επιλογές Ολάντ για τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στη γαλλική κυβέρνηση. «Η νέα κατεύθυνση μπορεί να συναχθεί ξεκάθαρα: μετά το Σύμφωνο Ευθύνης του Ιανουαρίου και μετά τον διορισμό του Μανουέλ Βαλς (σσ.: στη θέση του πρωθυπουργού) τον Απρίλιο, συντελείται πλέον ένα περαιτέρω βήμα προς την αναθεώρηση της αρχικής σοσιαλδημοκρατικής γραμμής με την σοσιαλφιλελεύθερη μετατόπιση που πραγματοποιείται τώρα», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων

«Μέχρι τώρα η κυβερνητική πολιτική χαρακτηριζόταν από δισταγμούς, απότομες αλλαγές και εσωτερικές διαμάχες, κυρίως για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική», εκτιμά η γερμανική Rheinische Post, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι μετά τον ανασχηματισμό οι συγκρούσεις μάλλον δεν θα κοπάσουν. «Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας, που ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντικαταστάθηκε από έναν φιλελεύθερο πραγματιστή.

Η τοποθέτηση του Μακρόν εκπέμπει το μήνυμα πως επιτελούς ο Φρανσουά Ολάντ έχει πάρει σοβαρά την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων. Πολλοί Γάλλοι έχουν, στο μεταξύ, αποδεχθεί ότι οι σκληρές περικοπές είναι εκ των ουκ άνευ, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η χώρα. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει. Οι αριστεροί αντάρτες θα δώσουν τώρα το σύνθημα της αντεπίθεσης. Απειλούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Ολάντ, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι συντηρητικοί θα κάνουν την υπέρβαση προκειμένου να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Θα ήταν ωστόσο απολύτως αναγκαίο», αποφαίνεται η Rheinische Post.

Γελοία η εναλλακτική λύση που προτείνει ο Μοντεμπούρ

 «Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας διαθέτει μεγαλύτερη συνοχή, αλλά λιγότερη στήριξη σε σχέση με την προηγούμενη», γράφει για το ίδιο θέμα η ισπανική El Pais και διευκρινίζει: «Η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομίας καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις του. Οι νέοι υπουργοί είναι τεχνοκράτες, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τα σχέδια του προέδρου.

Ο απελθών υπουργός Οικονομίας Μοντεμπούρ απέτυχε. Πρόκειται για έναν λαϊκιστή που κατάφερε να εισχωρήσει σε ένα συμβατικό κόμμα. Η ακραία ρητορική του αντιστοιχεί ωστόσο σε μέτρια πολιτικά σχέδια. Η εναλλακτική λύση ως προς την πολιτική της λιτότητας που προτείνει είναι απλά γελοία», καταλήγει η ισπανική εφημερίδα.

Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Deutsche Welle