Πούτιν: Συμφωνία με Ποροσένκο για επανέναρξη του διαλόγου για το ενεργειακό

Σε συμφωνία για την επανέναρξη του διαλόγου για το φυσικό αέριο κατέληξαν την Τρίτη στο Μινσκ ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε ότι, όπως ακριβώς κι ο πρόεδρος Ποροσένκο, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογός μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη λήξη των συνομιλιών στο Μινσκ.

«Το θέμα αυτό είναι επί του παρόντος σε αδιέξοδο, αλλά παρόλαυτα είναι απαραίτητο να το συζητήσουμε» παραδέχτηκε πάντως.

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία πρέπει να επαναλάβει τις εργασίες της το συντομότερο δυνατόν, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Έχει συμφωνηθεί ότι η Ομάδα Επαφής πρέπει να επαναλάβει τις εργασίες της το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Πούτιν. Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για αυτό. «Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν» τόνισε αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το ενεργειακό μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε νωρίτερα σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΕΕ και του Ποροσένκο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων για το φυσικό αέριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ρωσίας και της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού από τη μία πλευρά, και της Ουκρανίας και της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz από την άλλη.

Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, η επανέναρξη των διαβουλεύσεων αυτών θα συζητηθεί στη Μόσχα στις 29 Αυγούστου, οπού θα έχει συνάντηση με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ